Wybierając produkty spożywcze, bardzo często zwracamy uwagę na ilość znajdujących się w nich kalorii czy też zawartość witamin oraz minerałów. Niestety przeważnie zapominamy o tym, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne jest nam także chociażby białko. Ten aminokwas stanowi przecież podstawowy składnik budulcowy wielu tkanek. O jego odpowiednią ilość w diecie powinni zadbać przede wszystkim sportowcy. Z tego powodu zdecydowaliśmy się opracować specjalny przewodnik dla aktywnych. Pokażemy w nim, która kasza ma najwięcej białka! Kasza krakowska, bulgur czy może jaglana? Sprawdź, jeśli jesteś zainteresowany!
Białko i jego rola w naszym organizmie
Białko to substancja, która stanowi ok. 20% całego naszego organizmu i jest jego podstawowym składnikiem budulcowym. Z jego pomocą wszelkie tkanki mogą się odbudować oraz zregenerować. Dodatkowo białko jest nośnikiem niektórych witamin oraz minerałów i bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym ciele. Jego niedobór może nieść za sobą wiele konsekwencji. Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna każdego dnia spożywać ok. 1 g białka na każdy kilogram masy ciała. Sportowcy, zarówno profesjonalni, jak i ci traktujący aktywność fizyczną jako hobby, powinni nieco zwiększyć ilość tego aminokwasu w swojej diecie. To właśnie dzięki niemu mięśnie będą w stanie się rozbudować i tym samym sprawić, że nasza sylwetka zacznie przybierać atletycznych kształtów. Białko należy oczywiście przyjmować głównie z podstawowych produktów spożywczych, takich jak nabiał, mięso czy produkty zbożowe.
Kasze bogate w białko, czyli jakie?
Podstawę diety każdego sportowca powinna stanowić m.in. kasza. Białko, które w niej znajdziemy, jest bowiem łatwo przyswajalne. Do tego produkt ten jest lekkostrawny i kryje w sobie wiele innych cennych składników odżywczych. Są to głównie węglowodany, ale także i błonnik, witaminy oraz minerały. Którą kaszę jednak wybrać? W której znajdziemy najwięcej białka? Rozważania na ten temat czas zacząć!
Kasza jaglana
Kasza jaglana ekspandowana to produkt, który gości na wielu polskich stołach niemalże każdego dnia. Stanowi bowiem wspaniałą bazę zarówno do dań w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Jednak czy w diecie sportowca powinna zagościć właśnie kasza jaglana? Białko, które w niej znajdziemy, a właściwie jego ilość, prezentuje się całkiem dobrze. 100 g takiego wyrobu dostarcza do naszego organizmu aż 11 g protein. Osoby aktywne fizycznie zdecydowanie powinny zatem sięgać po właśnie taki produkt, tym bardziej że można łączyć go chociażby z wysokobiałkowym nabiałem. Tym samym jeden posiłek bazujący na kaszy jaglanej jest w stanie pokryć sporą część naszego dziennego zapotrzebowania na białko.
Źródło zdjęcia: Swojska piwniczka
Kasza gryczana
Kasza gryczana biała prażona, znana także jako kasza krakowska, to kolejny produkt zbożowy, który z czystym sumieniem można polecić każdej osobie aktywnej fizycznie. Dlaczego? Wyrób ten jest bogaty w białko oraz inne składniki odżywcze. Skupmy się jednak głównie na proteinach, które dziś bierzemy pod lupę. Ile gramów tego aminokwasu zawiera kasza gryczana? Białko stanowi w tym przypadku nawet 13-16% całej objętości. Dużo zależy jednak od tego, w jakim kraju rosła gryka, z której wyprodukowano ten wyrób. Im bowiem cieplejszy klimat, tym zawartość protein w tym rodzaju kaszy staje się wyższa. Mimo to w większości przypadków możemy liczyć na ok. 13 g białka w 100 g produktu. Trzeba zatem przyznać, że są to naprawdę dobre wieści. kasza gryczana to zdrowe, tanie źródło białka.
Kasza jęczmienna
Kolejny produkt, na którym się skupimy, to kasza jęczmienna. Białko, które w niej znajdziemy, jest bowiem łatwo przyswajalne i wręcz idealne dla sportowców. Należy jednak pamiętać, że wyrób ten dostępny jest w kilku odmianach. Udając się do sklepu, możemy bowiem zobaczyć m.in. kaszę pęczak, perłową czy wiejską. Wszystkie te rodzaje produkowane są z jęczmienia, jednak mają inną zawartość substancji odżywczych, w tym również i białka. Który wariant będzie zatem najlepszy? Przede wszystkim odmiana pęczak. W 100 g tego produktu znajdziemy bowiem 12,5 g protein. W przypadku wariantu wiejskiego będzie to ok. 11 g, a perłowego – jedynie 7 g. Jeśli zatem zależy nam na dużej ilości białka, najlepiej regularnie sięgać po kaszę pęczak.
Kasza bulgur
Na dużą uwagę sportowców zasługuje również kasza bulgur. Białko stanowi bowiem w tym przypadku ok. 12% objętości całego produktu. 100 g ziaren dostarcza nam zatem ok. 12 g protein. Do tego bulgur jest niezwykle smaczny oraz sycący. Poleca się go więc nie tylko osobom aktywnym fizycznie, ale także i będącym na diecie. Na jego bazie można stworzyć wiele ciekawych kulinarnych propozycji, również tych zaczerpniętych z tradycyjnych bliskowschodnich przepisów. Kasza bulgur powinna zatem znaleźć się wręcz obowiązkowo w naszym codziennym jadłospisie.
Źródło zdjęcia: Swojska piwniczka
Kasza manna
Na sam koniec została nam mała, niepozorna i niezwykle smaczna kasza manna. Białko w tym przypadku również znajdziemy w dość dużej ilości. 100 g grysiku zawiera bowiem nawet do 13 g protein. Trzeba zatem przyznać, że jest to naprawdę imponujący wynik. Warto więc chociaż kilka razy w tygodniu przygotować pyszną kaszę manną na śniadanie, podwieczorek czy deser. Na jej bazie jesteśmy w stanie wykonać także wiele smacznych i co najważniejsze zdrowych fit deserów, dlatego też nie ma na co czekać – trzeba koniecznie uzupełnić jej zapasy!
Która kasza ma najwięcej białka – podsumowanie
Zawartość białka w kaszy zależy oczywiście od jej rodzaju. W przypadku sportowców na dużą uwagę zasługuje wersja gryczana. Możemy bowiem znaleźć w niej nawet do 16 g protein w 100 g. Na drugim miejscu pod tym względem uplasowała się kasza manna – 13 g. Podium zamyka natomiast pęczak z 12,5 g białka. Pozostałe miejsca wyglądają następująco:
- kasza bulgur – 12 g,
- kasza jaglana – 11 g,
- kasza wiejska – 11 g,
- kasza perłowa – 7 g.
Pamiętajmy jednak, że nasz codzienny jadłospis powinien być zróżnicowany. Starajmy się zatem sięgać po różne warianty kasz i łączmy je z rozmaitymi dodatkami!