Żyjemy w pędzie, a między pracą, nauką i domowymi obowiązkami nie zawsze znajdujemy miejsce na zadbanie o siebie. „Nie mam czasu na zdrowe odżywianie” – ile razy wypowiedziałeś te słowa? Są już nieaktualne! Huel, który zawojował świat pełnowartościowymi posiłkami w proszku – do tej pory sprzedał ich ponad 150 milionów – ma nową propozycję dla zabieganych smakoszy. Czy Huel Hot and Savory to zdrowa żywność? Bierzemy pod lupę skład i odpowiadamy na tytułowe pytanie.
Huel Hot and Savory – co to jest?
Huel Hot and Savoury to nie obiad do odgrzania w mikrofalówce ani kolejna odżywka białkowa zastępującą posiłek. Jest to zupełnie normalna, „tradycyjna” żywność dopasowana formą do nowoczesnych potrzeb.
To czy Huel jest zdrowy zależy oczywiście od tego, co tworzy przepis. Składniki dań? Wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe i (w odpowiedzi na życzenia klientów) bez GMO!
Co dokładnie jest więc w ważącym kilkaset gramów opakowaniu? Huel Hot and Savory to dania z makaronem, komosą ryżową, ryżem brązowym, podkręcone idealnie dopasowaną kompozycją przypraw. Co z walorami odżywczymi po przetworzeniu? Dzięki wykorzystaniu zdobyczy technologii pełnowartościową żywność udało się zamknąć w sypkiej, suchej formie w taki sposób, by nie straciła swoich wartości.
Do wyboru jest 7 wariantów smakowych – pomidor z ziołami, meksykańskie chilli, słodko-kwaśny, trzy odmiany curry i amerykański klasyk – mac & cheese. Odmierz dwie miarki, zalej wrzątkiem, przykryj, by wraz z parą wodną nie ulatniały się witaminy. Po 5 minutach mamy parujący, gotowy posiłek.
Przejdźmy do analizy makroskładników
Makroskładniki w Huel Hot and Savory
Zdrowa dieta musi być zbilansowana pod kątem makroskładników – węglowodanów, białka, tłuszczu i błonnika. Przyjęte w posiłkach Huel Hot and Savoury proporcje – odpowiednio 38:25:30:7 – spełniają unijne oraz brytyjskie wymagania dotyczące referencyjnych wartości spożycia. W stu procentach wpisują się w potwierdzone latami badań zalecenia dietetyczne, a tak drobiazgowy balans jest trudny do osiągnięcia przy samodzielnym gotowaniu.
Węglowodany w Huel Hot and Savory
Węglowodany w Huel Hot and Savoury, zajmujące 38% makro, to głównie cukry złożone. W przeciwieństwie do cukrów prostych, kojarzonych ze słodyczami i niezdrowymi przekąskami, węglowodany złożone są trawione przez długi czas, dając energię przez wiele godzin.
Ich głównymi źródłami w daniach od Huel jest mieszanka komosy ryżowej z ryżem brązowym, a w przypadku smaku mac & cheese, quinoę z ryżem zastępuje makaron z semoliny z pszenicy durum.
Ryż brązowy jest pozyskiwany z dokładnie tych samych nasion co jego biały odpowiednik, ale dzięki sposobowi przetworzenia zostawia go daleko w tyle pod względem wartości odżywczych. Jego nasiona zostały oczyszczone z łuski tylko częściowo. Dzięki temu brązowy ryż ma w sobie więcej błonnika, białka, witamin i minerałów.
Komosa ryżowa – quinoa – to pełnowartościowe proteiny, dobre tłuszcze i moc przeciwutleniaczy. Jest jednym z najzdrowszych źródeł węglowodanów, jakie można włączyć do diety.
Co z Huel Hot and Savory w wersji z makaronem? Semolina z pszenicy durum to gruboziarnista mąka bogata w błonnik, magnez, fosfor i cynk, dostarczająca witamin z grupy B. Zrobiony z niej makaron to zdrowsza i z racji niższego IG sycąca na dłużej opcja niż tradycyjny pszenny makaron jajeczny.
Podsumowując – Huel Hot and Savoury to posiłki bazujące na zdrowych źródłach węglowodanów. Dodany cukier, jaki znajdziemy w składzie i to w niewielkiej ilości, to cukier kokosowy – mniej kaloryczny, zawierający składniki mineralne, o dużo niższym indeksie glikemicznym niż białe kryształki.
Czy Huel jest zdrowy? Białko w Huel Hot and Savoury
Proteinom poświęcono, zgodnie z rekomendacjami specjalistów od dietetyki, 25% makro posiłków. Białka to podstawowy budulec ludzkiego organizmu. Czy jedzenie dań instant nie wpędzi nas w niedobór protein?
Jak wspominaliśmy na samym początku, posiłki od Huel to opcja całkowicie wegańska. Próżno szukać w nim mięsa czy jajek, co nie odbiera mu pełnowartościowości.
Podstawowa różnica między białkami roślinnymi i zwierzęcymi to zawartość aminokwasów – najistotniejsze dla człowieka jest 20. Jeżeli dane białko dostarcza wszystkich 20 aminokwasów, mamy do czynienia z białkiem kompletnym – to większość protein odzwierzęcych.
Gdy któregoś aminokwasu zabraknie, to białko jest niekompletne – takie są wszystkie białka zwierzęce poza tym w komosie ryżowej, soi i algach. Żeby uzyskać pełen wachlarz 20 aminokwasów białka roślinne trzeba mieszać. Tak właśnie zrobiono w Huel Hot and Savoury.
Proteiny w Huel Hot and Savoury pochodzą z komosy ryżowej, zawierającej wszystkie 20 aminokwasów. Do tego dochodzą proteiny z brązowego ryżu oraz białka pozyskiwane z roślin strączkowych, między innymi grochu. Dostarczają moc witamin i minerałów oraz cenny błonnik pokarmowy.
Białka roślinne są pozyskiwane z ekologicznych, wolnych od GMO upraw i cenione jako składnik diety „szeregowych wegan” oraz wegesportowców. Kompozycję uzupełnia siemię lniane – nasiona lnu to kolejny niezwykle odżywczy dar natury rekomendowany dla każdej diety.
Hot and Savoury pod względem białka niczym nie ustępuje posiłkom opartym na odzwierzęcych produktach. Skład nie pozostawia wątpliwości – proteiny w tych posiłkach to najzdrowsze roślinne opcje, bogate w dobroczynne substancje odżywcze i błonnik. Zostały skomponowane z dbałością o odpowiednią podaż każdego z 20 podstawowych aminokwasów, zgodną z referencyjnymi wartościami spożycia.
Tłuszcze w Huel Hot & Savoury
Posiłki Huel Hot and Savoury 30% wartości energetycznej dostarczają z tłuszczu – kolejna wartość zgadza się z referencyjnymi wartościami. Lipidy to niezwykle ważny składnik diety – także odchudzającej – kluczowy dla zdrowia jest jednak ich rodzaj oraz źródła.
W roli źródła lipidów przoduje dobroczynne siemię lniane. Zapobiega nowotworom, korzystnie wpływa na kobiecy układ hormonalny, dostarcza minerałów, witamin i aminokwasów, a także steroli roślinnych zwalczających wolne rodniki. Wspomaga też układ trawienny, o czym piszemy nieco niżej.
Olej słonecznikowy obecny w posiłkach od Huel to najlepsze źródło zapobiegających miażdżycy fitosteroli. Znajdziemy w nich także korzystnie działające na mózg kwasy omega-3 i omega 6. Dzięki bogactwu witaminy E pomaga naszemu organizmowi zachować młodość. W dostarczeniu odpowiedniej ilości energetycznych lipidów olej słonecznikowy współpracuje z trójglicerydowymi kwasami średniołańcuchowymi – świetnym źródłem paliwa.
Czy Huel jest zdrowy jeśli chodzi o balans różnych lipidów? Dzięki odpowiedniemu graniu na proporcjach wszystkie pozyskiwane z tłuszczu składniki odżywcze, także kwasy omega, docierają do organizmu w idealnych ilościach. Tak jak w przypadku białka i węglowodanów, posiłkom od Huel nie można nic zarzucić w kwestii lipidów.
Huel a zdrowie – błonnik w Huel Hot and Savoury
7% makro posiłków zarezerwowane jest dla błonnika. Jeden Huel Hot and Savoury wypełnia nawet do około połowy dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na wiele godzin.
Błonnik w Huel Hot and Savory pochodzi z już wymienionych składników bazowych – ryżu brązowego, komosy, warzyw i siemienia lnianego. Nie ma tu żadnych sztucznych dodatków – błonnik w posiłkach gotowych Huel pochodzi wyłącznie z naturalnych produktów, wartych wkomponowania w każdą zdrową dietę.
Fitoskładniki, minerały i witaminy w Huel Hot and Savory
Zakończmy temat makroskładników i przejdźmy do niemniej ważnej sfery mikroelementów. Czym są fitoskładniki? Co robią w jedzeniu od Huel? Czy to zdrowe?
Fitoskładniki to związki które nie występują naturalnie w ludzkim organizmie, a jedynie w roślinach. Teoretycznie nie musimy ich dostarczać, co nie oznacza, że nie warto. Fitoskładniki okazują się mieć działanie antyoksydacyjne.
Huel – czy to zdrowe? Wszystkie posiłki Huel Hot abd Savoury zawierają moc witamin i minerałów wprost z naturalnych źródeł – znajdziemy w nich komplet 26 związków odpowiadających za harmonijną pracę organizmu. Jest tu wszystko – od witaminy C, przez dużą zawartość wapnia, po witaminy z grupy B. Dostarczymy na przykład luteinę i zeaksantynę, czy obecny w pomidorach likopen.
Moc dobroczynnych substancji posiłki Huel zawdzięczają podstawom kompozycji – komosie, ryżowi, siemieniu i warzywom. Dodatkowo producent wzbogaca imponujący bukiet autorskimi kompozycjami mikroskładników. W efekcie dania nie tylko spełniają referencyjne wartości spożycia, ale wręcz je przekraczają.
Dania gotowe Huel a zdrowie – normy
Referencyjne wartości spożycia witamin i minerałów opracowano w 1991, a przeprowadzone do tej pory liczne badania wskazują, że wytyczone wtedy progi są nieco za niskie. Huel wychodzi nauce naprzeciw, dostosowując się mniej do skodyfikowanych norm, a bardziej do najnowszych osiągnięć nauki.
Nie ma potrzeby obawiać się przedawkowania – gdy chodzi o Huel Hot and Savory, nad każdą kompozycją pracuje zespół kompetentnych naukowców, opierających się na najnowszych badaniach i rzecz jasna zdrowym rozsądku.
? Jeżeli chodzi o szczegółowe zawartości witamin i minerałów w każdym ze smaków Huel Hot and Savoury, marka nie ma nic do ukrycia. Na oficjalnej stronie możemy drobiazgowo zapoznać się z dokładnymi proporcjami substancji odżywczych zawartych w każdym z wariantów smakowych.
Hot and Savoury a kwestia przetworzonej żywności
Dla wielu osób słowa „żywność przetworzona” kończą temat jej wpływu na zdrowie.
Niekoniecznie zdajemy sobie sprawę, że „żywność przetworzona” to już suszone owoce, naturalne soki czy zamknięte w puszkach ryby. O tym, co przechodzą poszczególne składniki posiłków Huel, producent klarownie informuje na oficjalnej stronie, podobnie jak w przypadku składów, nie mając nic do ukrycia.
Tym, co decyduje o wpływie przetworzonej żywności na zdrowie, jest skład. Producenci stojący za popularnymi daniami instant nie stronią od sztucznych aromatów i barwników czy popularnych wzmacniaczy. Wszystko po to, by zwiększyć walory smakowe, a więc przyciągnąć klientów.
Co ze wzmacniaczami w Hot and Savory? Marka pokazuje, że da się stworzyć posiłki instant w taki sposób, by gwarantowały pełnię smaku i wartości odżywczych bez nieprzyjaznych zdrowiu dodatków. W składach siedmiu smaków Huel Hot and Savoury nie znajdziemy na przykład ani grama glutaminianu sodu, a aromaty i ekstrakty pochodzą z natury.
Za smak tych gotowych dań odpowiedzialna jest kompozycja przypraw. Ponownie wróćmy do składu. Za walory Curry Madras odpowiada w dużej części mielone chilli, papryka, cynamon czy imbir. Za Tajskim Zielonym Curry stoi między innymi suszona cebula, kukurydza i kolendra, a Pomidor z Ziołami urozmaica perfekcyjnie włoskie trio pomidorów, suszonej bazylii i suszonej kolendry.
Przyprawy to potężne działo każdego kucharza, a specjaliści z Huel wiedzą, że w najlepszej kuchni wszystkie etykiety brzmią znajomo.
Huel Hot and Savoury a alergie i cukrzyca
Czy Huel jest zdrowy dla uczulonych na laktozę i białka mleka? Wszystkie Huel Hot and Savory są w stu procentach wegańskie. Oznacza to, że nie znajdziemy tutaj więc ani grama białka i cukru mlecznego – produkty składowe naturalnie są ich pozbawione.
Co z alergiami na inne produkty spożywcze? Producent zapewnia, że wszystkie posiłki są drobiazgowo badane pod kątem obecności alergenów. Podejmuje działania, by żywność nie została nimi zanieczyszczona, a gdy już z racji receptury skład jakiś zawiera – na przykład gorczycę – zostaje to tłustym drukiem wskazane na opakowaniu.
Wygląda na to, że alergikom nie grożą ze strony Huel Hot and Savoury żadne przykre niespodzianki. W składzie żadnego z produktów tej serii nie znajdziemy na przykład często uczulających orzechów ani skorupiaków. Cierpiący na wyjątkowo rzadkie uczulenia mogą w każdej chwili skontaktować się z obsługą klienta, aby uzyskać więcej informacji o alergenach. Pracownik znający się na rzeczy chętnie pomoże dobrać odpowiednie, zdrowe dla zainteresowanego produkty.
Jeśli chodzi o diabetyków, także oni jedząc posiłki Huel muszą rozsądnie układać swoje jadłospisy. Przy komponowaniu dań zwrócono uwagę na to, by poszczególne składniki cechowały się możliwie niskim indeksem glikemicznym. Taki ma komosa ryżowa, wykorzystany brązowy ryż posiada IG dużo niższy niż biały, nawet cukier kokosowy należy pod tym względem do opcji bardziej przyjaznych diabetykom.
Specyficzne potrzeby żywieniowe
Huel Hot and Savory może bezpiecznie być włączony do diety osób z zaburzeniami metabolicznymi, ale jak zwykle w takich przypadkach, zmianę żywieniową powinno się skonsultować z lekarzem. Produkt ten z pewnością nie nadaje się tylko dla osób cierpiących na fenyloketonurię – dziedziczną chorobę metaboliczną – wymagającą specjalnego, kontrolowanego manipulowania aminokwasami w diecie.
Nie ma przeciwwskazań do spożywania Huel Hot and Savoury przez kobiety ciężarne i karmiące, a nawet ich pociechy powyżej 4 roku życia (mniejsze dzieci mają odmienne zapotrzebowanie na substancje odżywcze). W składach produktów nie ma nic, co mogłoby im zaszkodzić,
Ile takich posiłków można spożywać dziennie?
To, ile kalorii i substancji odżywczych powinniśmy przyjmować w ciągu dnia, zależy od wielu czynników – wagi, wzrostu, wieku, ogólnego stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej. Zapotrzebowanie trzeba liczyć indywidualnie, do czego służą dostępne w sieci darmowe kalkulatory.
Jedna porcja Huel Hot and Savoury, niezależnie od smaku, dostarcza 400 kalorii. Są to dwie miarki produktu, każda miarka to więc 200 kalorii. Proponowana przez producenta porcja zawiera 47 g węglowodanów – głównie złożonych – aż 24 gramy białka i 11 gramów tłuszczu.
Sam producent zaleca, pojawiał się na talerzu 1-2 razy dziennie, aczkolwiek pod względem zdrowia nic nie stoi na przeszkodzie, by być na diecie „pełnohuelowej”.
Podsumowanie – czy Huel Hot and Savory jest zdrowy?
Wszystko wskazuje na to, że odpowiedź na tytułowe pytanie jest twierdząca. Tak jak wskazuje sam Huel, nowe dania instant nie są żadnymi zamiennikami posiłków, ale zwykłymi, pełnowartościowymi posiłkami. Przed zalaniem wrzątkiem wyglądają niecodziennie, ale pod względem składu jest to „po prostu jedzenie”.
Proporcje makroskładników w każdej porcji Huel Hot and Savoury są dopracowane wręcz doskonale – taki efekt niełatwo uzyskać, gotując samodzielnie.
Kompozycja białek roślinnych pochodzących z naturalnych, wolnych od GMO upraw, dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Także źródłom tłuszczy i proporcjom kwasów omega nie można nic zarzucić. Błonnik w posiłkach od Huel pochodzi z siemienia lnianego, czyli nasion od wielu lat cenionych za świetne właściwości prozdrowotne.
Bazy posiłków – komosa ryżowa i brązowy ryż – to jedne z najwartościowszych źródeł węglowodanów złożonych, a makaron durum jest opcją dużo zdrowszą od tradycyjnego.
W składzie każdego gotowego posiłku Hot & Savoury króluje natura, za smak odpowiadają umiejętnie skomponowane bukiety przypraw zamiast sztucznych wzmacniaczy. Czy Huel jest zdrowy i nie wpędzi nas w niedobory? Podaż witamin i minerałów nie tylko wypełnia referencyjne wartości spożycia, a wręcz je przebija – to w odpowiedzi na najnowsze wyniki badań.
Bezpieczeństwo i skład
Produkty z tej serii są zdrowe dla bezglutenowców i bezlaktozowców, Wychodzą naprzeciw potrzebom diabetyków, a skład został drobiazgowo przebadany pod kątem obecności alergenów. Ograniczono je do minimum, niezbędne dla receptury wyszczególniono na opakowaniach.
Huel jest całkowicie przejrzysty w kwestii produkcji i składu dań instant Hot and Savoury. Szczegółowe tabele wartości odżywczych, zawartość witamin, minerałów, fitoskładników i aminokwasów każdy może przeczytać na oficjalnej stronie. Także tam producent dokładnie informuje, jakim procesom poddawane są poszczególne składniki dań. Jeżeli mamy jakieś wątpliwości co do tego, czy Huel jest zdrowy, wystarczy zadać kilka pytań!
Wygląda na to, że kolejny produkt produkt Huel na stałe zagości na rynku. Cóż ta marka przez lata nie zawiodła zaufania Hueliganów, a jej pomysły są dobrze oceniane przez dietetyków i recenzentów żywności. Co do smaku – pozostaje spróbować samemu!