e-figura.pl|Odżywianie|Sosy zero kalorii – czy są zdrowe, naprawdę nie mają kalorii i na czym opiera się ich skład?

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe, naprawdę nie mają kalorii i na czym opiera się ich skład?

Data aktualizacji 30.06.2022

Przeczytasz w 7 minut

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe, naprawdę nie mają kalorii i na czym opiera się ich skład?

Przeglądając sklepy z fit-żywnością, trudno nie natknąć się na sosy zero kalorii. Słodkie, wytrawne… A czy zdrowe? Sprawdziliśmy etykiety popularnych sosów zero. Czy naprawdę nie mają kalorii, jak wyglądają ich receptury i czy są aż taką rewolucją, jak mogłoby się wydawać? Przeczytaj!

Sosy zero kalorii – naprawdę bez kalorii?

Sosy zero kalorii to produkty, które zawierają śladową wartość energetyczną. Prawo reguluje posługiwanie się tym określeniem. Można go używać względem żywności, która na 100 ml dostarcza maksymalnie 4 kcal. Spójrz na tabelę wartości odżywczych jednego z sosów, popularnie nazywanych ,,sosami zero”.

sosy zero wk dobry syrop tabela kalorii
Przykładowy sos zero – WK Dobry Sos Zero Cukru, źródło: oficjalna strona WK Warszawski Koks

Samo słowo ,,zero”, nie jest tym samym, co ,,zero kalorii” regulowane prawnie. W rzeczywistości, napis oznacza zero cukru, zero tłuszczu, zero czegokolwiek innego – byle przyciągnąć wzrok klienta, spragnionego fit-smakołyków. 

Na etykiecie tego typu sosów nie znajduje się sformułowanie ,,zero kalorii’, bo i produkt nie spełnia kryterium ,,do 4 kcal na 100 ml”. Producent może jednak swobodnie używać sformułowania ,,zero kalorii na porcję”. I to się zgadza. Sugerowana porcja ma tak minimalną wartość energetyczną, że nie sięga nawet 1 kcal. 

W praktyce – kalorii jest tak mało, że wliczanie sosu zero do makro nie ma żadnego sensu.

Inną kategorią są jednak sosy light/niskokaloryczne. To sosy, w których wartość energetyczna jest przynajmniej o 30% niższa niż przy klasycznych odpowiednikach produktu. Tutaj już można się naciąć. Majonez czy sos tysiąca wysp o obniżonej kaloryczności wciąż może być bombą energetyczną… tylko o 30% mniejszą.

Spójrz na Fitking Salted Caramel od Allnutrition.

fitking salted caramel tabela
Sos Allnutrition Fitking Salted Caramel, tabela, źródło: strona producenta (SFD)

80 kcal na 100 g karmelowego sosu to niewiele, gdy używasz go jako dodatku. Jeśli jednak chciałbyś użyć dużej ilości – na przykład ozdobić nim fit-tort, zamiast używać zwyklej polewy – lepiej wliczyć go w makro.

Kupując sosy zero i o obniżonej kaloryczności, zawsze sprawdzaj tabelę makroskładników. W innym wypadku, możesz się bardzo zdziwić już po odbiorze paczki. Lejąc obficie sosem light, da się nabić sporo kalorii. Przy sosach ,,zero”, nie trzeba się tym przejmować.

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe? Skład produktów

Mimo bardzo szerokiego wyboru smaków i producentów, wszystkie sosy zero kalorii opierają się na tym samym. Na zagęstnikach, barwnikach, aromatach, słodzikach, konserwantach i wodzie. ,,Sama chemia”? Tak. Jak każda żywność…

W sosach słodkich czasem znajduje się też odtłuszczone kakao, a w wytrawnych, przyprawy odpowiadające wybranemu smakowi (np. granulowany czosnek). Ocet, sól – bez kalorii, a dodające dużo smaku.

Spójrz na skład przykładowego sosu zero. Losowo, wybraliśmy sos czekoladowy 6PAK Nutrition (kaloryczność bliska 0).

sosy zero kalorii 6pak składniki
Skład sosu czekoladowego od 6PAK Nutrition, źródło: strona Bodypak

Bądźmy szczerzy – faktycznie jest to ,,sama chemia”. Jeżeli zdecydujesz się na sos zero Allnutrition, Ostrovit, BioTech, Walden Farms, czy jakiegokolwiek innego producenta, skład będzie co do zasady bardzo podobny. 

Nie dlatego, że producenci idą na łatwiznę i nawzajem kopiują od siebie pomysły. Dlatego, że inaczej się nie da. Jak stworzyć coś bez kalorii – bez białka, tłuszczu i cukru – by równocześnie miało smak i konsystencję? 

Naturalnie, w przyrodzie, kalorii nie ma tylko woda. Są za to rzeczy, z których człowiek nie pobierze kalorii, bo nie jest w stanie ich strawić. Tak jest z zagęstnikami używanymi w sosach zero – błonnikami, gumą ksantanową czy celulozową. 

Do zagęstnika i wody producent dorzuca aromaty – te, które znajdziesz choćby w butelkowanych napojach. To aromaty i przyprawy tworzą smak. Konserwanty muszą być, bo inaczej w Twoim sosie zagnieździłyby się bakterie. 

Aromaty oszukują spragnione smaku zmysły, a potem sos ,,prześlizguje się” przez ciało bez trawienia. Z racji niestrawności (zagęstniki, oraz niektóre słodziki), nadmierne spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Nic dziwnego, bo gdy organizm czegoś nie trawi, nie zatrzymuje tego w środku.

Więcej kalorii = mniej przetworzone?

Co zaś z sosami fit, niskokalorycznymi, light, które mają nieco wyższą kaloryczność? Skoro producent nie ciął kalorii do zera, pewnie mógł pozwolić sobie na zastosowanie bardziej swojskich składników, prawda? Nieprawda.

Spójrzmy na przykładowy sos od producenta KFD.

sosy niskokaloryczne kfd
Sos niskokaloryczny KFD, karmelowy, źródło: oficjalna strona producenta KFD.

Sos niskokaloryczny od KFD ma 60 kcal na 100 g. Kaloryczność podbija tutaj chociażby odtłuszczone mleko w proszku. Energetyczność wciąż jest stosunkowo niewielka, porównując z klasycznymi karmelowymi sosami. 

Czy skład jest bardziej ,,prosto z drzewa”? Nie. Wciąż jednak, znajdziesz w nim same dobrze znane, przebadane substancje. Konieczność zachowania atrakcyjnej kaloryczności wciąż wyklucza użycie tego, co najsmaczniejsze w karmelu – cukru.

Co z sosami wytrawnymi, w których smak da się nadrobić naturalnymi przyprawami – nie tylko wysokoprzetworzonymi aromatami?

allnutrition sos czosnkowy tabela kalorii
Tabela makroskladników Allnutrition Garlic Sauce, źródło: strona producenta (SFD)

Konserwanty – dla zachowania świeżości. Wzmacniacze musiały się znaleźć w składzie, jeśli produkt ma dorównać smakowitością pełnotłustemu sosowi. Bo to właśnie tłuszcz ,,robi” smakowitość sosów wytrawnych. Ponownie, niska kaloryczność zmusza do użycia mało naturalnych dodatków.

Skład wygląda na nieco bardziej naturalny. Wyobraź sobie jednak, jak ciężkie procesy technologiczne musiały przejść obecne w składzie żółtko, czy natka pietruszki… 

Czy to brzmi zdrowo? Nie, ale…

Jeżeli pójdziesz do marketu i weźmiesz do ręki zwykłe sosy w butelkach, również znajdziesz w nich dodatki. Aromaty, zagęstniki, regulatory kwasowości. Znajdziesz też cukier i tłuszcz. Możesz świadomie wybrać produkt z krótszym składem (niekoniecznie oznacza to, że będzie zdrowszy!). Możesz też zignorować etykietę, kierować się smakiem, bo przecież… i tak używasz podobnego sosu w niewielkiej ilości.

sos zero czekoladowy na naleśnikach
Pełnowartościowy posiłek i nieco mniej zdrowy dodatek? Robimy to… i jesteśmy zdrowi.

Niezależnie od kaloryczności, tego typu produkty mają podbijać smakowitość dań. A do tego, same muszą mieć podbitą smakowitość. Właśnie ,,chemicznymi” dodatkami – wzmacniaczami i aromatami. Po prostu nie da się inaczej, gdy chcesz zamknąć dużo smaku w małej objętości. Bez konserwantów zaś, sos błyskawicznie by się psuł.

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe? Werdykt

Sosy zero kalorii nie są zdrowe – to żywność wysokoprzetworzona. Niemniej, stosowane z umiarem, nie są też szkodliwe.

Miej na uwadze, że sosy zero kalorii zostały skomponowane właśnie z myślą o umiarkowanym spożyciu. Barwniki czy konserwanty (np. benzoesan sodu) przestają być obojętne dla zdrowia, gdy jesz ich dużo. Biegunki wynikające z nadmiernego spożycia to też nic zdrowego. Ale właśnie – nadmiernego.

Zasada sięgania po sosy zero kalorii jest taka sama, jak przy każdej żywności wysokoprzetworzonej – byle z umiarem, a nie trzeba się martwić potencjalną szkodliwością poszczególnych składników.

sos zero kalorii czekoladowy do placków
Sosy zero pomagają wytrwać na diecie. Nie musisz ich sobie odmawiać, ale niech Twoje odżywianie będzie generalnie pełnowartościowe.

Sosy light do diety wnoszą wyłącznie smak. Próżno w nich szukać witamin i minerałów, ale i jakiejś strasznej chemii, której nie jada się na co dzień. Dlatego nie pasują do sztywnego podziału na zdrowe i niezdrowe. Ba – producenci też nie twierdzą, że to zdrowa żywność. To po prostu żywność ,,dla głowy”, na którą jest miejsce w każdej zbilansowanej diecie.

Objadanie się takimi sosami – jak i inną wysokoprzetworzoną żywnością – nie jest zdrowe. Traktowanie ich tylko jako dodatku do pełnowartościowej diety, jest neutralne. Tak. Te sosy to ,,chemiczne bomby”. Jak wszystkie podbijacze smaku – fit i nie-fit. Niemniej, nie jest to trucizna, czy coś, co sprawi, że zaświecisz w ciemności.

A jak wygląda sprawa z samymi słodzikami? Na ten temat możesz przeczytać tutaj: Słodziki czy cukier – co lepsze? Czy słodzik jest zdrowy? Badania i kontrowersje


Sosy zero kalorii nie są tak rewolucyjnym wynalazkiem, jak mogłoby się wydawać. To połączenie dobrze znanych aromatów, wzmacniaczy, barwników i konserwantów, ,,sklejonych” nietrawionym zagęstnikiem. Producenci nie wynaleźli koła na nowo. 

Mają śladową ilość kalorii, lub znacząco obnizona kalorycznośc względem nie-fit odpowiedników.

Takie sosy powinno się stosować tylko jako dodatek do pełnowartościowej diety. Dotyczy ich taka sama zasada, jak każdej żywności wysokoprzetworzonej – umiar to podstawa. Sosy zero nie są same w sobie zdrowe, ale i nie można ich zaliczyć do żywności zakazanej na dobrej diecie.

Jeżeli generalnie unikasz żywności wysokoprzetworzonej, to nie jest produkt dla Ciebie. Kiedy jednak nie masz oporów przed okazyjnym sięgnięciem po coś z dłuższym składem, nie musisz obawiać się sosów zero. Po prostu z nimi nie przesadzaj, a ,,chemia” Ci nie zaszkodzi.

Sosy zero kalorii przydają się na redukcji – tak jak nasze pomysły na przekąski. Sprawdź: Fit przekąski na redukcję – 10 propozycji. Smaczne, zdrowe, lekkie!

Bibliografia:

Walczak-Nowicka ŁJ, Herbet M. Sodium Benzoate-Harmfulness and Potential Use in Therapies for Disorders Related to the Nervous System: A Review. Nutrients. 2022 Apr 2;14(7):1497. doi: 10.3390/nu14071497. PMID: 35406109; PMCID: PMC9003278.

Piper JD, Piper PW. Benzoate and Sorbate Salts: A Systematic Review of the Potential Hazards of These Invaluable Preservatives and the Expanding Spectrum of Clinical Uses for Sodium Benzoate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017 Sep;16(5):868-880. doi: 10.1111/1541-4337.12284. Epub 2017 Jul 14. PMID: 33371618.

Treść artykułu bazuje na analizie składu sosów dostępnych w Polsce. Producenci: Allnutrition, KFD, WK Warszawski Koks, BioTech, Ostrovit, GymBeam, 6PAK Nutrition, Walden Farms, Olimp, Trec.

Materiały dietetyka Jakuba Piotrowskiego (Dietetyk w Szczecinie).

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze fit przekąski dla osób dbających o linię

Data aktualizacji 30.10.2024

Przeczytasz w 5 minut

Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na zdrowy tryb życia, co […]

Jak diabetyczna dieta pudełkowa w Kielcach wspomaga leczenie cukrzycy?

Data aktualizacji 20.09.2024

Przeczytasz w 3 minut

Chorujesz na cukrzycę? Pamiętaj, że zbilansowane menu wpływa bezpośrednio na […]

Masło orzechowe na masę oraz redukcję – co daje i jakie wybrać?

Data aktualizacji 28.08.2024

Przeczytasz w 5 minut

Orzechowe smarowidło to jeden z tych produktów, których jeszcze kilka […]

Ile białka ma kurczak? Pierś, udka, skrzydełka

Data aktualizacji 16.05.2024

Przeczytasz w 4 minut

Nie istnieje bardziej kulturystyczne danie, niż kurczak z ryżem. Na […]

Zalety i wady kuracji oczyszczających

Data aktualizacji 28.03.2024

Przeczytasz w 4 minut

Od lat moda na zdrowe odżywianie przewija się przez nasze […]

Co zrobić z białek? 15 propozycji

Data aktualizacji 08.02.2024

Przeczytasz w 13 minut

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je […]

Aplikacje do liczenia kalorii – 6 najlepszych propozycji

Data aktualizacji 01.02.2024

Przeczytasz w 18 minut

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Fitatu – praktyczny poradnik korzystania. Poznaj aplikację od A do Z

Data aktualizacji 11.01.2024

Przeczytasz w 14 minut

Fitatu to aplikacja do liczenia kalorii i makroskładników, która obecnie […]

Czy czekolada jest zdrowa? Gorzka i inne – cała prawda!

Data aktualizacji 04.01.2024

Przeczytasz w 9 minut

Czy czekolada jest zdrowa? To kwestia bardziej kontrowersyjna, niż mogłoby […]

Dieta paleo od A do Z. Czy takie jedzenie ma sens?

Data aktualizacji 28.11.2023

Przeczytasz w 10 minut

Dieta paleo należy do najpopularniejszych styli odżywiania w ostatnich latach. […]

Co jeść na śniadanie, by było zdrowe, smaczne i sycące? Poradnik

Data aktualizacji 21.11.2023

Przeczytasz w 9 minut

Co jeść na śniadanie, by dobrze zacząć dzień i dodać […]

Czy gluten jest szkodliwy? Przeczytaj zanim wykluczysz go z diety!

Data aktualizacji 19.10.2023

Przeczytasz w 8 minut

Czy gluten jest szkodliwy – to pytanie od kilku lat […]

Zdrowe przekąski na wieczór filmowy – 11 banalnie prostych propozycji

Data aktualizacji 25.09.2023

Przeczytasz w 7 minut

Zdrowe przekąski na wieczór, by przy ulubionych filmach zajadać się […]

Metabolizm – co to i co warto o nim wiedzieć? Poznaj swoje ciało!

Data aktualizacji 22.09.2023

Przeczytasz w 12 minut

Metabolizm – co to takiego? O metabolizmie, tudzież przemianie materii, […]

Co zrobić z awokado? 10 zdrowych smakowitych pomysłów

Data aktualizacji 15.09.2023

Przeczytasz w 8 minut

Co zrobić z awokado, by w pełni zrozumieć popularność tego […]

Jedzenie późnym wieczorem – czy wolno, czy tuczy? Badania i praktyka

Data aktualizacji 14.09.2023

Przeczytasz w 10 minut

Jedzenie późnym wieczorem jeszcze kilka lat temu było kategorycznie zakazane. […]

Czy ziemniaki tuczą? A może wręcz przeciwnie? Cała prawda!

Data aktualizacji 07.09.2023

Przeczytasz w 7 minut

Czy ziemniaki tuczą – to pytanie zadaje sobie każdy miłośnik […]

Źródła wapnia – 10 najlepszych. Jak wkomponować je do diety?

Data aktualizacji 28.08.2023

Przeczytasz w 7 minut

Pij mleko, będziesz wielki  – tak przed laty zachęcano dzieci […]

Dieta dla mężczyzn – zasady. Obalamy mity!

Data aktualizacji 23.08.2023

Przeczytasz w 10 minut

Dieta dla mężczyzn ma wpływ nie tylko na sylwetkę. To, […]

Co pić żeby schudnąć? Nie tylko wodę! Lista odchudzających napojów

Data aktualizacji 10.08.2023

Przeczytasz w 12 minut

Co pić, żeby schudnąć, czuć się świetnie i zdrowo? Mimo […]

Czy alkohol tuczy? Cała prawda

Data aktualizacji 08.08.2023

Przeczytasz w 9 minut

Czy alkohol tuczy – to pytanie spędza sen z powiek […]

Co jeść żeby przytyć? Produkty, potrawy i przykładowe jadłospisy

Data aktualizacji 25.07.2023

Przeczytasz w 13 minut

Co jeść, żeby przytyć skutecznie i zdrowo – to pytanie […]

Jak schudnąć bez diet i liczenia kalorii? Zmień te 13 rzeczy!

Data aktualizacji 21.07.2023

Przeczytasz w 11 minut

Jak schudnąć bez diet, zamieszania z liczeniem kalorii, drastycznych restrykcji […]

Jak przestać podjadać? 12 metod ratujących Twoją dietę

Data aktualizacji 04.07.2023

Przeczytasz w 8 minut

Jak przestać podjadać, gdy już zmobilizujesz się do przejścia na […]

Co jeść w upał? Wyjaśnienie i 10 pomysłów na obiad na upalne dni

Data aktualizacji 29.06.2023

Przeczytasz w 9 minut

Co jeść w upał, czy czuć się lekko mimo wysokiej […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data aktualizacji 23.05.2023

Przeczytasz w 6 minut

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data aktualizacji 22.05.2023

Przeczytasz w 8 minut

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data aktualizacji 11.05.2023

Przeczytasz w 11 minut

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data aktualizacji 13.01.2023

Przeczytasz w 10 minut

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data aktualizacji 04.01.2023

Przeczytasz w 4 minut

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close