Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia, niż pożywne, smakowite śniadanie na słodko! Postawi Cię na nogi lepiej niż kawa, sprawi, że w trakcie dnia nie zabraknie Ci energii, oraz zaspokoi zachciankę na słodki smak. Dzięki nim, batoniki i ciasteczka nie będą Cię kusiły, a więc łatwiej utrzymasz zdrową dietę.
Od kilku lat, furorę robią wszelkiej maści owsianki śniadaniowe… Ale ile można jeść płatki owsiane?! Mamy dla Ciebie coś innego – przetestuj nasze pomysły na słodkie śniadania i… osłódź każdy swój poranek.
1 – śniadanie na słodko z kaszą manną
Kasza manna to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Dzięki delikatnej konsystencji nie zapycha, doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, a bogactwo węglowodanów gwarantuje energię na pierwszą połowę dnia.
Nasza propozycja? Kasza manna z dodatkiem jogurtu waniliowego skyr, banana i orzechów. Przygotujesz je w kilka minut… a, zachwycony smakiem, zjesz jeszcze szybciej!
Jogurt skyr dostarczy Ci białka. Dzięki niemu przez wiele godzin nie dopadnie Cię głód. Dodatek orzechów podwyższy sytość posiłku – orzechy to bowiem głównie zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy omega-3. Banan zaś, obfituje w potas i nadaje smaku całemu śniadaniu. Takie słodkie śniadanie zachwyci i dorosłych, i dzieci!
Jako bazę, wybierz ekologiczną kaszę mannę. Nie znajdziesz w niej pestycydów, sztucznych barwników i aromatów.
2 – zamiast płatków śniadaniowych – ziarna ekspandowane
Bądźmy szczerzy – klasyczne płatki śniadaniowe to najprostszy sposób na słodkie śniadania. Nie mają jednak nic wspólnego ze zdrową żywnością. Są przede wszystkim słodkie. Brakuje w nich białka, błonnika, a witaminy i minerały występują tylko w śladowej ilości.
Doskonałym zamiennikiem płatków są ziarna ekspandowane. Ekspandowanie ziaren polega na poddaniu zboża działaniu pary wodnej oraz wysokiego ciśnienia. Dzięki temu, ziarno pęcznieje bez udziału ,,chemii” i zachowuje pełnię wartości odżywczych.
Ekspandowane ziarna są doskonałym źródłem węglowodanów, witamin oraz minerałów. Dodaj je do jogurtu białkowego w ulubionym smaku, dorzuć łyżeczkę masła orzechowego i szybkie, sycące śniadanie na słodko gotowe!
3 – słodkie śniadania – granola z napojem roślinnym
Granola to chrupiąca mieszanka zbóż i orzechów, podawana najczęściej z mlekiem lub jogurtem. Pewnie wielokrotnie ją jadłeś – w supermarketach bardzo łatwo dostać granolę. Trudno jednak dostać naprawdę zdrową…
Marketowe granole to bowiem głównie cukier i puste kalorie. Takie śniadanie na słodko powoduje gwałtowny skok glukozy we krwi, a po pół godziny głód wraca ze zdwojoną siłą…
Rozwiązanie? Granola z bogatym składem, pełna różnych płatków zbożowych, suszonych owoców orzechów, wiórek kokosowych i pestek. Wysokiej jakości granola to energetyczna bomba, ale o energetyczność dbają właśnie zboża – nie tona białego cukru. Żeby skleić mieszankę, producenci używają tylko niewielkiej ilości zdrowych syropów słodzących bądź miodu.
Porcję granoli radzimy zalać napojem roślinnym zamiast mleka – dla odmiany! Do słodkich śniadań doskonale nadaje się na przykład napój sojowy. Wybierz wersję bez dodatku cukru, bo granola sama w sobie jest wystarczająco bogata w węglowodany. Śniadanie na słodko nie powinno przecież zasłodzić na cały dzień, prawda?
4 – śniadanie na słodko – kanapki z masłem orzechowym
Są takie dni, gdy człowiek chce po prostu zjeść kanapkę. Nie chce mu się gotować wrzątku na kaszę mannę, schylać się po mleko, a co dopiero łapać za patelnię… Łap więc za kromkę chleba, nóż i smarowidło! Ale jakie smarowidło?
Na słodkie śniadania o poranku, oraz drugie śniadania do pracy i szkoły, wybierz masło orzechowe. To kolejny produkt, którego prozdrowotność zależy wyłącznie od wyboru.
Samo w sobie, masło orzechowe jest zdrowe – to bowiem po prostu zmielone orzechy. Orzechy zaś, są kopalnią witamin, kwasów omega-3, minerałów i smaku. Dokładnie tego potrzebują słodkie śniadania!
Problem z prozdrowotnością masła orzechowego. zaczyna się wtedy, gdy producent dodaje do słoika tonę cukru… Niestety, to właśnie takie masła orzechowe królują w popularnych sklepach. Jeśli Twoje śniadanie na słodko ma być zdrowe – a do tego zachęcamy – zdecyduj się na produkt z jak najkrótszym składem, bez dodawanych cukrów.
5 – śniadania na słodko? Naleśniki!
Śniadaniowe naleśniki… Pachnące, cieplutkie, słodkie… Najlepiej smakują takie prosto z patelni, ale i przygotowane dzień wcześniej, po podgrzaniu poprawią Ci poranek.
Do śniadań na słodko z naleśnikami w roli głównej proponujemy twaróg. Klasycznie – bo kto nie lubi słodkich naleśników z serem – ale w wersji bardziej fit.
Rozrób kostkę chudego twarożku z erytrytolem – najzdrowszym cukrem świata. Organizm nie trawi erytrytolu, toteż cukier ten nie dostarcza żadnych kalorii. Możesz go użyć również do ciasta naleśnikowego, zupełnie zastępując nim klasyczny cukier.
Zapewniamy – kiedy użyjesz erytrytolu zamiast białego cukru, Twoje śniadanie na słodko będzie tak bogate w słodki smak, jak przed zamianą.
Twoje słodkie śniadanie będzie pełne białka, dzięki któremu nieprędko zgłodniejesz a równocześnie niskokaloryczne. Stawiając na erytrytol zamiast zwykłego cukru, zaoszczędzisz setki kalorii!
6 – słodkie śniadania – pancakes z miodem i owocami
Pancakes to amerykański pomysł na naleśniki, który na dobre rozgościł się w Polsce. Nic dziwnego! Kto raz spróbuje pankejków, będzie chciał jeść je każdego dnia!
Amerykańskie pancakes znacznie różnią się od naszych cieniutkich naleśników. Dosłownie ich nazwa oznacza tyle, co ,,ciasto z patelni”. Są grube, mięsiste, niemożliwe do zwinięcia i bardzo sycące. Doskonale komponują się ze słodkimi dodatkami lub… bekonem.
Najlepsze dodatki do pancakes to miód, masło, syrop z agawy, dżemy, owoce, czekolada… Wszystko, na co będziesz miał ochotę. Koniecznie spróbuj pancakes, kiedy następnym razem weźmiesz do ręki patelnię.
My jako dodatek najczęściej wybieramy miód lipowy i sezonowe owoce. Sezonowe owoce musisz załatwić we własnym zakresie… ale ekologiczny miód może przyjechać do Ciebie już za kilka dni.
Psst… w Ekochatce znajdziesz dziesiątki innych dodatków do pankejków i gotowe mieszanki mąk na placuszki!
7 – śniadanie na słodko w biegu – batonik!
Nie zawsze mamy czas, by spokojnie usiąść przy śniadaniu… Na takie dni warto mieć w szafce batonik proteinowy oraz świeży owoc. Złap je przed wyjściem do pracy, zamiast kupować słodką drożdżówkę w przydrożnym sklepie.
Batonik proteinowy dostarczy Ci – jak sama nazwa wskazuje – białka. Jest w nim również odrobina tłuszczu, błonnika oraz naturalnego cukru. Zagryź batonik owocem – jabłkiem, bananem, garścią śliwek – wybór należy do Ciebie. Dzięki temu, Twoje słodkie śniadanie nabierze objętości, przez co będzie bardziej sycące.
Postaraj się jednak, aby takie śniadania na słodko nie były standardem. Jedzenie w biegu nie jest zdrowe ani przyjemne. Na przyszłość, przygotuj poranny posiłek jeszcze poprzedniego dnia, a batoniki proteinowe traktuj jako przekąski.
Batonik proteinowy z naturalnych składników, na bazie daktyli, kakao i migdałów, bez dodatku cukru? Dostaniesz go w sklepie Ekochatka.
Komponując śniadania na słodko, zwracaj uwagę na jakość produktów. Czytaj składy, dodawaj do posiłków świeże owoce, zdrowe tłuszcze i zastępuj zwykły cukier lepszymi zamiennikami. W poszukiwaniu najlepszej żywności, odwiedź sklep Ekochatka – znajdziesz w nim wszystkie produkty, o których wspomnieliśmy w tym artykule (również gotowe mieszanki mąk na pancakes i naleśniki!).
Staraj się nie jeść w biegu! Wstań pół godziny wcześniej, lub przygotuj swoje śniadanie na słodko wieczorem. Zacznij swój dzień smacznie, spokojnie, a aż do wieczora nie zabraknie Ci energii psychicznej i fizycznej.