Nie istnieje bardziej kulturystyczne danie, niż kurczak z ryżem. Na nim robili mięśnie najwybitniejsi sylwetkowcy wszechczasów – i robią do teraz! Która część kurczaka najlepiej posłuży Twoim sportowym celom? Ile białka ma kurczak w piersi, udku i skrzydełkach? Przeczytaj przed następną wizyta w mięsnym!
Ile białka ma kurczak? To zależy…
Ilość białka w mięsie z kurczaka różni się w zależności od wybranej części. Nie cały kurczak jest chudym mięsem – w niektórych kawałkach, za większość kalorii odpowiada tłuszcz. Poza tym, kurczaki różnią się między sobą. Zawsze może Ci się trafić kurczak o wysokim stopniu otłuszczenia, jak i kurczak-kulturysta, który tłuszczu ma jak na lekarstwo. Jakby tego było mało, zdarza się nabijanie mięsa drobiowego wodą…
Nie określisz idealnie co do grama ile białka jest akurat w Twoim kurczaku. Ten 1-3 gramów białka na porcję nie zrobią Ci jednak praktycznej różnicy w makro. Nie popadaj w paranoję liczenia wszystkiego w najdrobniejszych detalach – nawet mięśnie nie są tak skrupulatne!
Ile białka ma pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka przed obróbką termiczną ma 21-24 gramy białka na 100 gramów. W 100 gramach upieczonego mięsa z piersi znajdzie się go więcej – 25-30 gramów, zależnie od tego ile wody wyparuje.
Pierś ma najwięcej białka w porównaniu z całą resztą ptaka.
W piersi znajduje się niewielka ilość tłuszczu – 1-3 gramów. To tak mało, że trudno ją upiec bez dodawania choć odrobiny oleju. Dzięki temu, że pierś składa się głównie z białka, to mięso idealne na redukcji. Syci na długo, odżywia mięśnie i ma tylko około 100 kcal na 100 gramów surowego mięsa.
Ile białka ma kurczak w udku?
Udko to czerwone mięso – również bardzo wartościowe na każdej diecie. Warto je jeść, chociaż zawiera nieco więcej tłuszczu, a mniej białka, przez co kaloryczność jest wyższa niż w przypadku piersi.
Udko dostarcza 16-19 gramów białka na 100 gramów surowizny bez skóry. Tłuszcz – około 6 gramów. A ile białka ma kurczak w udku ze skórą? W okolicach niższej wartości – 16 gramów. Skóra jest tłusta, toteż noga ze skórą dostarcza około 10 gramów tłuszczu.
Kaloryczność udka w 100 gramach surowizny bez skóry, to 120-130 kcal. Ze skórą, już 160-170 kcal. Mimo wyższej kaloryczności, udka warto wybierać także podczas redukcji, bo tłuszcz sam w sobie nie jest niczym złym – noga z kurczaka jest zdrowym, sycącym, pysznym mięsem.
Ile białka ma kurczak w skrzydełkach?
Pod względem zawartości białka i tłuszczu, skrzydełka z kurczaka wypadają bardzo dobrze. Na 100 gram surowego mięsa ze skrzydełek, dostarczysz sobie 20-30 gramów białka – niestety, rozstrzał jest bardzo duży. Przyjmuje się, że najbardziej typowe skrzydełka mają 23 gramy białka.
Jeśli zjesz je ze skórą, do makro dolicz dodatkowo 10-12 gramów tłuszczu. Bez skóry – 4-6 gramów. Kaloryczność na 100 gramów obranego surowego mięsa to 160-180 kcal.
Skrzydełka wyjątkowo ciężko policzyć, bo nie podejrzewamy Cię o zjadanie ich z kośćmi. W typowym skrzydełku, kości stanowią nawet połowę masy całej części.
Zdecydowanie – skrzydełka to najbardziej uciążliwa część kurczaka… ale jaka smaczna! Na masie, ciesz się nimi do woli – białka na pewno Ci nie zabraknie, a przesadzoną nadwyżkę kaloryczną przetrenujesz dodatkowym cardio.
Ile białka ma kurczak? Największą ilość białka w stosunku do tłuszczu i ogólnej kaloryczności znajdziesz w piersi – 21-24 gramy. W białko bogate są także skrzydełka – nawet do 30 gramów, przy względnie dużym udziale tłuszczu. Na ostatnim miejscu plasuje się udko – mimo tego, warto po nie sięgać, bo 16-19 gramów wciąż jest bardzo zadowalającą ilością.