Gastronomia to dynamicznie rozwijająca się branża. Polacy coraz chętniej korzystają z restauracji, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Zastanawiasz się nad własnym lokalem? Do najważniejszych wyborów na początek należeć będzie sprzęt gastronomiczny. Jak powinno wyglądać wyposażenie gastronomii na początku działalności? Jakie urządzenia gastronomiczne będą niezbędne? Jak wybrać sklep gastronomiczny wysokiej jakości? Podpowiadamy!
Sprzęt gastronomiczny – od czego zacząć?
Wyposażenie gastronomiczne będzie uzależnione od rodzaju kuchni, jaka będzie serwowana. Wyposażenie kuchni gastronomicznej pizzerii nie będzie przecież takie samo jak cukierni. W pierwszej kolejności należy więc oszacować, jak duże są nasze potrzeby. W pierwszych miesiącach funkcjonowania lokalu gastronomicznego dobrą praktyką będzie minimalizm. Doświadczeni przedsiębiorcy zdają sobie sprawę, że nie każda inwestycja jest zawsze opłacalna. Zalecamy na początku działalności lokalu postawić wyłącznie na sprzęty niezbędne, aby nie stracić środków.
Wyposażenie gastronomii – czego nie powinno zabraknąć?
W profesjonalnej kuchni nie powinno zabraknąć pieca. Piece konwekcyjne wysokiej jakości pozwolą na przygotowanie świeżych dań, idealnie soczystych i apetycznych. Wyposażenie restauracji nie może obyć się bez urządzeń służących do smażenia i gotowania. Do ich grona zalicza się również frytkownice, miksery planetarne czy gofrownice. Niezbędnym elementem wyposażenia są również szafy chłodnicze, stoły chłodnicze czy zamrażarki. Profesjonalne urządzenia gastronomiczne to również zmywarki, odpowiednio pojemne, aby zadbać o higienę i bezpieczeństwo gości. Usługi gastronomiczne wymagają również kupna odpowiednich patelni, garnków, a także zastawy, która musi być efektowna i estetyczna. Część wymienionych sprzętów będzie pomocna również w przypadku sklepów spożywczych, dlatego hurtownia gastronomiczna to sklep dla wielu przedsiębiorców.
Jaki sklep gastronomiczny wybrać?
Najważniejszą kwestią w przypadku urządzeń gastronomicznych jest ich jakość i trwałość. Akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej to dobry wybór. Materiał jest odporny na działanie wysokich temperatur i wilgotności. Co więcej, sprzęty są niezwykle łatwe w utrzymaniu czystości, co ma szczególne znaczenie dla bezpieczeństwa gości. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że artykuły gastronomiczne to kosztowna inwestycja, dlatego warto dokładnie sprawdzić dostępne oferty, a także zapoznać się z opiniami klientów.
Sprzęt gastronomiczny to inwestycja na długie lata. Warto postawić na produkty renomowanych producentów, aby cieszyć się funkcjonalnością i niezawodnością w każdych okolicznościach.