Produkcja wędlin pozwala na przedłużenie trwałości mięsa. Wędliny ekologiczne mogą zostać wytworzone z rozdrobnionego mięsa, takiego jak kiełbasa, lub z jednego kawałka szynki, polędwicy czy baleronu. Smak jest z kolei jest zależny od jakości, a także i przypraw oraz metody obróbki termicznej.
Tradycyjne wędliny – co to jest?
Tradycyjne wędliny, jakie wszyscy dobrze znamy, to nic innego jak produkty spożywcze, które otrzymuje się z mięsa, podrobów, tłuszczu i dodatków uzupełniających. Procesy technologiczne, które wykorzystuje się do masowej produkcji takich produktów jak wędliny tradycyjne, pozwalają stosować ogromne ilości surowców uzupełniających i dodatkowych substancji, co ma na celu zwiększyć trwałość wędlin, a także poprawić ich cechy jakościowe. Niestety, takie dodatki nie jest dobrym rozwiązaniem. Wędliny tradycyjne są potencjalnie szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Z tego powodu należy sięgać po EKO wędliny.
EKO wędliny
Natomiast ekologiczne wędliny to po prostu wędliny wytwarzane z ekologicznego mięsa, czyli takiego, które zostało pozyskane z hodowli BIO. W takich miejscach zwierzęta mają zapewniony wolny wybieg i stały dostęp do świeżej wody, świeżego powietrza, promieni słonecznych (których także potrzebują, podobnie jak człowiek) oraz naturalnej paszy. Wędliny ekologiczne nie zawierają żadnych szkodliwych substancji chemicznych, takich jak barwniki, polepszacze smaku czy konserwanty. Ponadto zwierzęta przez cały pobyt w hodowli nie otrzymują antybiotyków (jeśli nie jest to konieczne), hormonów wzrostu czy GMO (żywności modyfikowanej genetycznie). Jak rozpoznać takie artykuły w sklepach? Posiadają na opakowaniu lub etykiecie odpowiednią informację.
Naturalne domowe wędliny
Domowe wędliny można określić również jako naturalne, swojskie czy wiejskie. Wędliny domowe oznaczają produkt o którym wiadomo najważniejsze informacje, takie jak: jakość mięsa, rodzaje przypraw dodanych do produktu czy sposób obróbki termicznej. Domowe wędliny nie zawierają szkodliwych substancji, takich jak fosforan sodowy itd.
Jakie wędliny kupować?
Najlepiej zrezygnować z tradycyjnych wędlin, ponieważ nie są one wystarczająco dobre dla ludzkiego organizmu. Spożywanie produktów z konserwantami i innymi szkodliwymi substancjami może spowodować pogorszenie się zdrowia oraz samopoczucia, a z czasem nawet wystąpienie pewnych dolegliwości i chorób. Z tego powodu należy sięgać po wiejskie wędliny, czyli naturalne, domowe. Niełatwo jednak znaleźć je w mieście. Warto więc zauważyć, że wędliny ekologiczne są znakomitą alternatywą dla takiego produktu jak polskie wędliny ze wsi.
Swojskie wędliny sklep internetowy
Wiejskie wędliny można zastąpić produktami ekologicznymi, ponieważ są one wytwarzane właśnie w dawny sposób. Polskie wędliny EKO nie posiadają w składzie żadnych szkodliwych substancji, ponadto wcześniej zwierzęta, z których uzyskano produkt, nie były karmione antybiotykami, hormonami czy żywnością modyfikowaną. Gdzie kupować takie produkty? Jeśli chodzi o swojskie wędliny, sklep internetowy czy stacjonarny ze zdrową żywnością będzie najlepszym miejscem na zakupy. Coraz więcej sklepów wielkopowierzchniowych powiększa swoją ofertę o produkty EKO, warto jednak zauważyć, że najwięcej artykułów można znaleźć w punkcie tematycznym.