Gdy już zaczynasz godzić się ze straszną prawdą – że suplementy na redukcję nie zastąpią diety z deficytem kalorycznym – na białym koniu wjeżdżają one. Blokery węglowodanów i blokery wchłaniania tłuszczu… Słyszałeś o tych środkach? Przeczytaj czym są, jak różnią się od zwykłych spalaczy tłuszczu i najważniejsze – czy naprawdę coś dają?
Blokery węglowodanów i tłuszczu a spalacze
Blokery wchłaniania węglowodanów oraz lipidów to inna kategoria suplementów odchudzających, niż klasyczne reduktory.
Spalacze tłuszczu z założenia pomagają pozbyć się się nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Odrobinę podkręcają proces termogenezy, dodają energii i poprawiają nastrój, by ograniczyć chęć podjadania. Bazują najczęściej na kofeinie, zielonej herbacie, gorzkiej pomarańczy, kapsaicynie i piperynie.
Jeszcze innym rodzajem suplementów są blokery apetytu – sprawiają, że po prostu nie chce Ci się jeść, więc łatwiej utrzymać deficyt kaloryczny. Sporo w tym efektu placebo… ale o tym innym razem!
Blokery węglowodanów i tłuszczu mają z kolei zapobiec przytyciu, poprzez uprzednie ograniczenie kalorii przyswajanych z pożywienia.
Producenci czasem stosują nazwy zamiennie, ale nadrzędny cel takich środków sie nie zmienia. Mają pomóc w dążeniu do wymarzonej wagi, bez stosowania rygorystycznej diety.
Najsłynniejszy bloker węglowodanów – fasola zwyczajna
Blokery wchłaniania węglowodanów, które dostajesz na rynku, najczęściej bazują na ekstrakcie z białej fasoli.
Według badań przeprowadzanych jeszcze w latach 80’, fasola biała hamuje wydzielanie enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie węglowodanów złożonych. Ten enzym to alfa-amylaza. Wytwarza go trzustka oraz ślinianki. Węglowodany złożone zaczynają być rozkładane przez alfa-amylazę w zasadzie od razu po dostaniu się do Twoich ust.
Ograniczenie produkcji alfa-amylazy zmniejsza (albo przynajmniej odkłada w czasie – nie ma pewności) wchłanianie cukrów złożonych.
Niestety, hipotetyczne działanie blokera nie dotyczy przyswajania cukrów prostych – wciąż nie można szaleć ze słodyczami.
Czy ten bloker węglowodanów pomaga schudnąć?
Na temat fasoli zwyczajnej istnieją badania udowadniające ich działanie w praktyce – na nie powołuje się większość rekomendujących tego typu suplementy. Może się wydawać, że ograniczenie wydzielania amylazy rzeczywiście jest pomocne w regulacji wagi.
Według metaanalizy zespołu Igho Onakpoya z 2011 roku, badania potwierdzające działanie fasoli miały poważne wady metodologiczne. Traktujmy więc wyniki sprzed kilkunastu lat z przymrużeniem oka.
Dotarliśmy jednak do nowego badania, z 2020 roku, przeprowadzonego przez zespół Shenli Wang. Przeprowadzono je na mężczyznach mających >25% tkanki tłuszczowej i kobietach z poziomem tłuszczu >30%.
Grupa kontrolna (58 osób), biorąca placebo, zrzucała tygodniowo 0,3 kilograma tłuszczu. Grupa biorąca ekstrakt (56 osób), 0,5 kilograma. Czy to oznacza rewolucję w rzeźbieniu sylwetki? Cóż… Nie.
Blokery węglowodanów na rzeźbę?
Zauważalne działanie fasolowych blokerów notuje się u osób z nadwagą i otyłością. Dotyczy to starszych i najnowszych badań. Poza tym, są także eksperymenty obalające właściwości białej fasoli, już nie tak chętnie przytaczane przez producentów suplementów.
Nie ma badań wskazujących, że fasola cokolwiek daje u osób z wagą w normie, które chcą ,,dociąć” sylwetkę. A przynajmniej my do nich nie dotarliśmy, mimo wnikliwych poszukiwań!.
Do stosowania fasolowych blokerów sceptycznie nastawiają także Frederic Delavier i Michael Gundill – specjaliści od suplementacji sportowej oraz treningu siłowego. Powołują się na niezależne badania z lat 80’. Twierdzą, że ograniczenie produkcji amylazy tylko spowalnia przyswajanie cukrów złożonych, ale ,,w swoim czasie” organizm i tak je wchłonie.
Zauważmy także, że blokery wchłaniania węglowodanów nie należą do najpopularniejszej kategorii suplementów…
Jak to możliwe, że coś co świetnie działa na redukcję wagi (i jest dość tanie!) nie jest powszechnie przyjmowane, gdy odchudza się pół świata? My też nie wiemy.
Co jeszcze znajdziesz w blokerach?
Blokery wchłaniania węglowodanów bazują najczęściej właśnie na fasoli. ,,Podejrzane” o takie właściwości były jednak także nopal (ekstrakt z łodygi kaktusa meksykańskiego) i gurmar (roslina z Indii).
Zalety ich brania nie zostały jednak przekonująco potwierdzone – fasola definitywne wygrała starcie z egzotyczną konkurencją.
W suplementach blokujących wchłanianie znajdują się też dodatki ograniczające łaknienie i stymulujące termogenezę. Współczesne preparaty na redukcję to zaawansowane kombinacje składników, działających synergicznie.
Należy do nich kwas hydroksycytrynowy, pozyskiwany z kory egzotycznej rośliny garcinia cambogia (garcynia kambodżanska). Producenci wzbogacają receptury również o ocet jabłkowy, kofeinę, ekstrakty z zielonej herbaty, chrom i wiele innych. Tego typu dodatki są dobrze znane osobom, które miały kiedykolwiek do czynienia ze spalaczami tłuszczu. Żadne nie dają spektakularnych efektów, rekompensujących dietetyczne odstępstwa
Blokery wchłaniania tłuszczu – czy to działa?
No dobrze – skoro blokery wchłaniania węglowodanów nie prezentują się przekonująco, może da się zrobić cokolwiek z tłuszczami?
W tym temacie, na rynku króluje chitosan. Pozyskuje się go z pancerzy skorupiaków. Jest źródłem nietrawionego błonnika pokarmowego.
Chitosan przebadano (tak jak ekstrakt z fasoli) na osobach z otyłością i nadwagą. Ponownie, wyniki były niejednoznaczne, efekty mało zadowalające a badania wadliwe metodologicznie…
Skoro naukowcy tego nie robią, także i my żadnym wypadku nie możemy poręczyć za działanie chitosanu – szczególnie u osób wytrenowanych, bez nadwagi.
Dodajmy, że niezależne opinie osób przyjmujących chitosan na redukcji jednoznacznie odradzają wydawanie pieniędzy na ten suplement.
Blokery wchłaniania tłuszczu i blokery węglowodanów – podsumowanie. Czy warto?
Wyobraź sobie – połykasz kapsułkę, pałaszujesz trzy pudełka pączków, dwie pizze, 300 gram ulubionej czekolady i czteropak piwa. Organizm nie zwraca na nie uwagi – kalorie dosłownie przez Ciebie przelatują.
Brzmi jak magiczny sposób na światową plagę otyłości. Właściciele fastfoodów, marek słodyczy i wysokoprzetworzonych przekąsek, z zachwytu pospadaliby z krzeseł. Producenci sprzętu do ćwiczeń cardio pewnie byliby mniej zadowoleni…
,,Magiczny” to słowo klucz – magia nie istnieje!
Działanie blokerów jest bardzo niepewne, przebadane tylko na osobach z nadwagą, z licznymi nieprawidłowościami metodologicznymi podczas eksperymentów. U sportowca trzymającego dietę – jak każdy suplement z kategorii ,,na odchudzanie” – blokery węglowodanów i tłuszczu nie zrobią rewolucji.
Suplementy nic nie dadzą w starciu z nadwyzka kaloryczną, niezaleznie z jakich makroskładników bedą pochodzić. Niestety – dieta, dieta i jeszcze raz dieta – nauka nie wynalazła jeszcze uniwersalnej drogi na skróty do wymarzonej sylwetki.
Kiedy ewentualnie warto brać bloker? Wtedy, gdy wzięcie suplementu motywuje Cię do trzymania diety. Placebo to potęga, ale teraz, kiedy już wiesz jak to (nie)działa, chyba i tak nic z tego…
Blokery wchłaniania węglowodanów i blokery wchłaniania tłuszczu to kolejna propozycja suplementacyjna, która nie da Ci nic poza rozczarowaniem.
Gdyby działały, byłyby prawdziwą rewolucją i remedium na dziesiątki współczesnych chorób cywilizacyjnych, powodowanych przez otyłość. Zamiast na suplement, wydaj te pieniądze na konsultację z dietetykiem, który pokieruje Cię w dobrą stronę. To będzie skuteczne, a bloker węglowodanów nie!
Zamiast kombinować, jak podjadać na redukcji, by poszła zgodnie z planem… Podjadaj zgodnie z planem! Sprawdź 10 propozycji na fit, niskokaloryczne i zdrowe redukcyjne przekąski: https://e-figura.pl/fit-przekaski-na-redukcje-10-propozycji-smaczne-zdrowe-lekkie/
Bibliografia:
Delavier F., Gundill M., Suplementy żywnościowe dla sportowców, Łódź 2019.
Celleno L, Tolaini MV, D’Amore A, Perricone NV, Preuss HG. A Dietary supplement containing standardized Phaseolus vulgaris extract influences body composition of overweight men and women. Int J Med Sci. 2007 Jan 24;4(1):45-52.
Udani J, Hardy M, Madsen DC. Blocking carbohydrate absorption and weight loss: a clinical trial using Phase 2 brand proprietary fractionated white bean extract. Altern Med Rev. 2004 Mar;9(1):63-9.
Wang S, Chen L, Yang H, Gu J, Wang J, Ren F. Regular intake of white kidney beans extract (Phaseolus vulgaris L.) induces weight loss compared to placebo in obese human subjects. Food Sci Nutr. 2020 Feb 5;8(3):1315-1324.
Onakpoya I, Aldaas S, Terry R, Ernst E. The efficacy of Phaseolus vulgaris as a weight-loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Br J Nutr. 2011 Jul;106(2):196-202.
Mhurchu CN, Dunshea-Mooij C, Bennett D, Rodgers A. Effect of chitosan on weight loss in overweight and obese individuals: a systematic review of randomized controlled trials. Obes Rev. 2005 Feb;6(1):35-42.
Jull AB, Ni Mhurchu C, Bennett DA, Dunshea-Mooij CA, Rodgers A. Chitosan for overweight or obesity. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3):CD003892.