Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je do lodówki i przy najbliższej okazji wykorzystaj w posiłku – a okazja pojawi się bardzo szybko. Przetestuj jedną z naszych inspiracji na to, co zrobić z białek, a już nigdy nie zmarnujesz tego wartościowego składnika. Przeczytaj!
Pomysły na to co zrobić z białek
Pierwszym pomysłem na wykorzystanie nadmiarowych białek jejst oczywiście beza – spektakularny, dosyć trudny deser. Ale, skoro tu, jesteś, pewnie nie masz na nią ochoty akurat na nią ;).
Oto, co zrobić z białek (oprócz bezy):
- słodkie placki śniadaniowe z różnych mąk,
- placki z płatków owsianych,
- omlety na słodko i wytrawnie,
- wysokobiałkowe gofry,
- ciastka i ciasta o delikatnej konsystencji,
- sosy i majonezy,
- bazę panierki,
- lukier i masę do ciasta.
Poza tym bałko jaj da się wykorzystać wykorzystać w zasadzie w każdej potrawie na ciepło. Jeśli masz pod ręką kilka wolnych białek i nie wiesz, co z nimi zrobić, upiecz je z makaronem, wbij do ryżu przygotowanego na obiad, zapiecz z kaszą. Potraktuj je jak najzwyklejszy dodatek do dania. Termiczną obróbkę białek możesz przeprowadzić nawet w mikrofalówce – na najbardziej leniwe dni, kiedy nie chce Ci się nawet myć patelni.
Do wykonania przepisów bazujących na białkach jaj możesz wykorzystać białko kurze w butelce. To pasteryzowane białko jajeczne w bardzo wygodnej formie, bez żółtek. Dostaniesz je w internetowych fit-sklepach.
Oto 15 konkretnych inspiracji na to, co można zrobić z białek jaj, wraz z przepisami. Do dzieła!
1 – Omlet na słodko
Omlet to szybka i prosta propozycja śniadaniowa. Wystarczy dodać do białek mąki, proszku budyniowego, zmielonych płatków owsianych, by wyczarować puszysty, wysokoproteinowy omlet. Radzimy dołożyć całe jajko z żółtkiem, bo dzięki temu omlet będzie smaczniejszy i bardziej sycący.
Składniki:
- 3 białka jajek
- 1 całe jajko dowolnej klasy wagowej
- 2 łyżki proszku budyniowego (np. waniliowego, w zależności od tego jaki chcesz smak omleta)
- 2 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
- 3 łyżeczki erytrytolu
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do smażenia
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodaj żółtko i delikatnie wymieszaj. Powoli dodaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aby nie stracić puszystości piany. Rozgrzej olej na patelni, wlej ciasto, rozprowadź równomiernie. Smaż do zrumienienia z obu stron, pod przykryciem.
Kiedy omlet będzie upieczony, dodaj na wierzch owoce – u nas najlepiej smakuje z brzoskwiniami w syropie. Przyda się również garść orzechów – źródła zdrowego tłuszczu.
Omlet z białek nie od razu wychodzi – smaż cierpliwie, dopóki całkiem nie zetnie się od spodu, bo bardzo łatwo go rozwalić! A wtedy wychodzi nam…
2 – Omlet cesarski
…a kiedy już rozwali Ci się pierwszy omlet, udaj, że tak miało być!
Omlet cesarski to austriacki deser, który z powodzeniem możesz serwować sobie na śniadania lub posiłki po treningu. To po prostu porwany omlet. Smakuje tak samo dobrze, jak piękny, okrąglutki placek! Nazwa wzięła się stąd, że ten typ deseru należał do ulubionych dań cesarza austriackiego Franciszka Józefa. Podaj go ze świeżymi owocami i miodem.
Możesz przerobić na omlet cesarski każdy zwykły omlet. My proponujemy wersję z mąką orkiszową – z nią każde placki wychodzą wilgotne i miękkie.
Składniki:
- 2 białka jajek
- 1 całe jajko dowolnej klasy wagowej
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypta sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Ubij białka na pianę. Dodaj żółtko, delikatnie wymieszaj. Powoli dodaj suche składniki. Rozgrzej olej, równomiernie rozprowadź ciasto. Kiedy omlet zarumieni się z obu stron, porwij go łopatką i jeszcze na 1 minutę pozostaw na patelni, mieszając kawałki – niech każda część trochę podsmaży się w środku.
3 – Frittata śniadaniowa
Najprostsze wytrawne danie z białek jaj – frittata to podpieczone warzywa, zalane lekko ubitym białkiem z przyprawami. Bardzo dobre na szybkie śniadanie bez węglowodanów.
Jakich warzyw użyć? Obowiązkowo cebuli – nada wyrazistości – papryki i pomidorów. Z powodzeniem możesz użyć do frittaty każdych warzyw, które lubisz, a nawet dodać do niej szynki lub kiełbasy.
Składniki:
- wszystkie białka jajek, jakie masz do dyspozycji
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanych ziół (np. szczypiorek, koperek, bazylia)
- 1 łyżka startego sera żółtego
- 50 gramów szynki
- szczypta soli
- warzywa do wyboru
- oliwa lub olej rzepakowy do podsmażenia.
Ubij białka na pianę. Powoli dodaj pozostałe składniki, delikatnie mieszając, by równomiernie się rozłożyły. Przełóż ciasto na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż przez około 5 minut z obu stron, aż białka się zetną. Przerzucaj dwoma łopatkami, by masywny placek się nie rozpadł.
Podawaj frittatę na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. pieczywem pełnoziarnistym – to świetne poranne źródło węglowodanów złożonych. Doda Ci sił na rozpoczęcie dnia.
Frittata na samych białkach jaj to kapitalny pomysł na redukcję. Ma dużą objętość, masę błonnika i białka. Najlepiej smakuje na świeżo – odgrzewana to już nie to samo – więc poprzedniego dnia przygotuj tylko pokrojone warzywa.
4 – Placki owsiano-białkowe
Te placuszki to w zasadzie… owsianka zapieczona z białkiem i sodą oczyszczoną.
Składniki:
- 50 gramów płatków owsianych górskich
- pół szklanki mleka
- 2-4 białek jaj
- łyżka mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
- łyżka erytrytolu
- łyżeczka miodu
- szczypta soli
- szczypta sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do podsmażenia
Płatki owsiane podgotuj na mleku. Przestudź, dodaj białka i pozostałe składniki. Wymieszaj, rozgrzej odrobinę oleju na patelni i nakładaj placki chochelką. Smaż z obu stron, pod przykryciem, do zarumienienia. Podawaj placki na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. syropem klonowym, owocami lub jogurtem.
Placuszki owsiano-białkowe fantastycznie sprawdzają się na śniadanie do pracy. Smakują wybornie także na zimno. Płatki owsiane to węglowodany złożone, a białko podbija sytość posiłku. Nie musisz się obawiać, że wkrótce po posiłku będziesz ponownie głodny.
5 – Białkowy majonez
Majonez to jeden wielki tłuszcz? Ten tradycyjny tak – ale nie ten zrobiony z białek jaj, w domowym zaciszu! Surowe białka jaj należy wymieszać z olejem, dodać musztardy, soli i pieprzu.
Uwaga – do majonezu użyj białek pasteryzowanych, czyli białka jaj w butelce. Surowych białek prosto z jajka nie należy jeść, bo można łatwo zarazić się salmonellą.
Składniki:
- 100 ml białek jaj z butelki
- 200 ml oleju słonecznikowego (może być więcej jeśli chcesz rzadszy – dodawaj stopniowo, kontroluj konsystencję)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Oczywiście, taki fit-majonez nie będzie smakował równie wybornie, co pełnotłusty… ale też jest bardzo dobry, lżejszy i przede wszystkim bez żadnych sztucznych dodatków. Spróbuj!
6 – Japońskie pancakes
Japońskie fluffy pancakes to najbardziej puszyste placki na świecie, hit Tik-Toka. Podobnie jak omlet – takie widowiskowe pankejki nie od razu wychodzą. Trzeba mieć odrobinę wprawy i cierpliwości. Kiedy opadną, nie obawiaj się o swoje zdolności kulinarne – to zwykły pech, który czasem dopada nawet Magdę Gessler ;). Będą smakowały równie dobrze, a przy którejś z następnych prób uda Ci się uzyskać pożądaną formę ciasta.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 3 białka
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki erytrytolu (lub 1,5 łyżki cukru)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Ubij białka na sztywną pianę, powoli dodaj erytrytol/cukier. W osobnej misce wymieszaj żółtka, mleko, mąkę ekstrakt, sól. Powoli połącz pianę z masą z żółtek, aż uzyskasz jednolite ciasto o żółtawej barwie. Patelnię natłuść, rozgrzej i połóż na niej metalowe foremki do ciastek. Kiedy foremki się rozgrzeją, ostrożnie wypełnij je ciastem. Smaż pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż wyrosną i zarumienią się.
7 – Ciasteczka kokosowe
Kolejna inspiracja w stylu tak proste, a tak dobre!
Do robienia domowych kokosanek potrzebujesz w sumie 3 składników:
- białek ubitych na sztywno,
- wiórków kokosowych,
- słodzidła – cukru, erytrytolu, ksylitolu bądź stewii.
Nie podajemy proporcji – weź tyle białek ile masz, dosyp wiórków koksowych od serca by uzyskać gęstą, bogatą masę. Wiórki sa tu najważniejsze, to one robią całą konsystencję ciastek, białka tylko je sklejają. Słodzidło do smaku, sprawdzaj językiem (jeśli masz białka pasteryzowane, możesz podjeść sporo surowej masy).
Opcjonalnie, dodaj aromat spożywczy (nam najbardziej smakuje z aromatem białej czekolady lub miodowym). Możesz polać gotowe ciastka rozpuszczoną gorzką czekoladą – chwila przyjemności będzie jeszcze lepsza!
Ubij białka na błyszczącą, sztywną pianę. Powoli mieszaj z wiórkami, słodzidłem i aromatami. Po połączeniu należy wszystko wyłożyć na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut, w trybie góra-dół.
Zabierz kokosanki do pracy i chrup do kawy bez wyrzutów sumienia. Białkowe, niskowęglowodanowe ciastka, nasycą Cię lepiej, niż wszystkie inne słodycze.
8 – Wytrawne gofry cukiniowo-białkowe
Pomysł idealny na sezon wiosenno-letni – żaden kawałek cukinii się u Ciebie nie zmarnuje. Zestaw cukinię z mąką żytnią – jest zasobna w witaminy i nadaje wytrawnym plackom ciekawego smaku.
Składniki:
- 1 średnia cukinia (około 250 g)
- 3 białka jaj
- 3 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- mleko (na oko, opcjonalnie, jeśli ciasto wyjdzie za gęste)
- zioła (opcjonalnie): szczypiorek, koperek, bazylia
- rozdrobniony szpinak (opcjonalnie)
Cukinię obierz, zetrzyj na grubych oczkach i dokładnie odsącz. Białka ubij na sztywno. Dokładnie (i ostrożnie) wymieszaj składniki. Przełóż na kilka minut do rozgrzanej gofrownicy. Podawaj z szynką, warzywami i ulubionym dipem – na przykład białkowym majonezem z punktu 5.
9 – Schabowe w białkowej panierce
Nie, nie żaden wegetariański zamiennik. Prawdziwy, polski schabowy w bezżółtkowej wersji.
Tradycyjna panierka do kotleta schabowego to żółtko, mąka i bułka tarta. Mało kto wie jednak, że do panierowania doskonale nadaje się także samo białko. Przepis? Dokładnie jak przy zwykłym panierowaniu schabowego. Kotlet do mąki, do białka, do bułki tartej i na patelnię z rozgrzanym olejem.
10 – Sos beszamelowy
Sos beszamelowy doskonale sprawdza się w daniach makaronowych – zwłaszcza lazanii oraz zapiekankach. Podstawą beszamelu jest zasmażka.
Składniki:
- 3 łyżki masła (lub margaryny)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 białka jaj
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej masło na patelni. Dodaj mąkę, przyprawy i stopniowo dolewaj mleko. Cały czas mieszając podsmażaj przez około 10 minut, aż zawrze i zgęstnieje. O
Odstaw zasmażkę do przestudzenia i w tym czasie ubij białka ze szczyptą soli w osobnej misce. Kiedy zasmażka wystygnie, delikatnie wymieszaj ją z pianą. Zalej danie sosem.
11 – Chałka w białku ze słodką posypką
Ciepła, słodka chałka prosto z piekarni… Aż ślinka cieknie! Jako że sama chałka to głównie węglowodany i tłuszcz, przyda jej się towarzystwo białka jaj – dzięki takiemu dodatkowi będzie bardziej sycąca.
Pokrój chałkę na grube kromki. Obtocz w białku z każdej strony i połóż na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Podsmażaj do zarumienienia. Po zdjęciu z patelni grubo posyp cukrem lub erytrytolem. Zajadaj póki ciepła! Najlepiej smakuje z jogurtem lub dżemem.
12 – Spektakularne makaroniki
Zamiast robić z białek bezę, wykorzystaj je do innego trudnego, ale efektownego i pysznego deseru – francuskich makaroników. To tradycyjne ciasteczka o lekkiej konsystencji. Potrzebujesz do nich mąki migdałowej – dostaniesz ją w większości marketów. Migdały to tradycyjny składnik, więc odradzamy zamienianie jej na inną.
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki migdałowej lub samodzielnie zmielonych migdałów
- 3 białka jaj (zostaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru
- 50 g zwykłego cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie: barwnik spożywczy
Składniki muszą być jak najdrobniejsze, dlatego używamy dużo cukru pudru. Mąkę przesiej przez drobne sitko, by nie pojawiały się w niej żadne grudki.
Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli dodaj do niej zwykły cukier. W drugiej misce wymieszaj mąkę migdałową z cukrem pudrem. Potem połącz. Przełóż ciasto do cukierniczego rękawa (możesz uzywać łyżki jeśli nie zależy ci na perfekcyjnej estetyce).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj okrągłe kleksy o średnicy około 3 cm. Odstaw makaroniki na co najmniej 30 minut, aby utworzyła się skorupka. Piecz w 140°C, grzanie góra-dół, przez 15-20 minut, aż makaroniki będą suche i lekko spękane. Po wystudzeniu złóż ciastka, a w środku wysmaruj kremem.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru (opcjonalnie: drobno zmielony erytrytol, żeby ciastka miały nieco mniej cukru)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 4 krople aromatu spożywczego w wybranym smaku
- opcjonalnie: śmietanka kremówka na oko, jeśli chcesz rzadszy krem
- opcjonalnie: barwnik spożywczy
Wymieszaj na gładko. Przełóż wystudzone makaroniki, używając rękawa cukierniczego lub łyżki.
14 – Mocno czekoladowa zebra
Zebra, czyli nic innego jak wypiek z dwóch ciast – kakaowego i białego. Proponujemy wykorzystanie mąki orkiszowej, bo daje wilgotne, mięsiste ciasto (a przy okazji jest zdrowsza, choć nie o zdrowie chodzi w ciastach ;)). Używamy sporo kakao, by uzyskać intensywnie czekoladowy smak – jeśli chcesz łagodniejszy, możesz zmniejszyć ilość.
Składniki:
- 5 białek jaj
- 100 g cukru
- 120 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 70 ml oleju rzepakowego
- 40 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli dodawaj cukier. W drugiej misce wymieszaj mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Dodaj wszystko do piany, delikatnie wymieszaj szpatułką. W międzyczasie rozpuść masło.
Odłóż połowę ciasta, dodaj do niej kakao i ponownie wymieszaj. Do pozostałego białego ciasta dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i olej. Oba ciasta przekładaj naprzemiennie do natłuszczonej formy, tworząc wzór zebry. Piecz w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, do suchego patyczka.
14 – Lukier do wypieków
Do zwieńczenia powyższej zebry wykorzystaj lukier, również zrobiony z białek. Oczywiście, równie dobrze nadaje się także do wselkich innych słodkich wypieków, miękkich jak i kruchych. To tzw. lukier królewski.
Wykorzystaj pasteryzowane białko z butelki. Nie powinno się jeść surowego białka, pasteryzowana opcja jest bezpieczna. Owszem – tradycyjny lukier królewski robi się ze zwykłego białka, ale współcześnie mamy warianty likwidujące ryzyko.
Składniki:
- 30 gramów białka z butelki
- 150 gramów cukru pudru
- opcjonalnie: 4 krople soku z cytryny
Proporcje białek do cukru pudru różnią się w zależności od tego, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Za optymalne uważa się 1:5. Chcesz rzadszy, do polewania ciasta? Użyj mniej cukru. Z kolei gęsty lukier np. do dekorowania ciasteczek wymaga większej ilości.
Białko i cukier mieszaj mikserem na gładką masę, nie na pianę. Lukier nie powinien być napowietrzany. Użyj mieszadeł do ucierania.
15 – Masa z mascarpone do przekładania ciast
Skoro lukier, to i masa do przekładania wypieków. Wykorzystaj go zwłaszcza przy robieniu tortu. Ten krem jest lekki, puszysty i idealnie nadaje się do przekładania ciast. Jest również bardzo prosty do zrobienia. Wykorzystaj mąkę ziemniaczaną (nie inną) – ustabilizuje konsystencję kremu.
Składniki:
- 2 białka jaj
- 1 szklanka cukru
- 50 gramów serka mascarpone
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie: barwnik spożywczy
Ubij białka z solą. Powoli dodawaj cukier, mascarpone i mąkę. Miksuj aż całość połączy się na gładką masę. Krem najlepiej wykorzystać od razu po przygotowaniu.
Podsumowanie
Teraz na pewno nie zabraknie Ci inspiracji na to, co zrobić z białek. Masz do dyspozycji przeróżne warianty pełnoprawnych dań i dodatków do nich. Różnorodne placki, wytrawne omlety, schabowy w lekko zmodyfikowanej panierce – spróbuj!
A gdy nie chce Ci się myśleć nad tym, jakie danie dzisiaj przyrządzić… to nie myśl. Wbij białko do makaronu przygotowanego na obiad, podgrzej na patelni i zajadaj, póki gorące. Odgrzewane białko jaj nigdy nie smakuje tak dobrze, jak świeżo przyrządzone.