e-figura.pl|Odżywianie|Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data aktualizacji 04.11.2022

Przeczytasz w 6 minut

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik zwykłego cukru w codziennej diecie. Jednakże, czy ksylitol jest zdrowy, a przynajmniej zdrowszy od tradycyjnego słodzidła? Sprawdziliśmy, co na ten temat mówią badania naukowe – przeczytaj, zanim zdecydujesz się kupić zapas ksylitolu.

Ksylitol – czym jest?

Ksylitol to cukier pozyskiwany z drewna brzozy fińskiej, przy wykorzystaniu zaawansowanej biotechnologii. Powstał w Finlandii, gdy podczas II wojny światowej kraj pogrążał się w kryzysie. Substytutem deficytowego w tym czasie zwykłego cukru, okazał się brzozowy słodzik. 

W warunkach laboratoryjnych, ksylitol wytwarza się z biomasy rolniczej, w procesie hydrolizy enzymatycznej, hydrolizy chemicznej, z wykorzystaniem drożdży. Od strony chemicznej, należy do cukrowych alkoholi (polioli). To ta sama grupa związków chemicznych do której zaliczają się m.in. maltitol, mannitol czy sorbitol.

Oznaczenie ksylitolu w składach produktów to E967. Na cukier brzozowy najłatwiej trafić w gumach do żucia, produktach typu light oraz landrynkach bez cukru.

Niewielka ilość ksylitolu występuje naturalnie w śliwkach, truskawkach, dyni i kalafiorze.

różne formy ksylitolu
W sklepach znajdziesz ksylitol w kryształkach, kostkach, a nawet w formie pudru.

Ksylitol chiński a fiński

To, czy ksylitol jest zdrowy, zależy w pierwszej kolejności od pochodzenia słodzidła. Koniecznie zwróć na to uwagę, jeśli postanowisz wybrać ksylitol do swojej kuchni.

Mimo, że ksylitol to z założenia brzozowy cukier, na rynku zdarzają się chińskie podróbki – ksylitol z kukurydzy. Ksylitol chiński, wzbudza wiele wątpliwości – lepiej go nie kupować z uwagi na genetyczne modyfikacje kukurydzy chińskiej, obecność potencjalnie szkodliwych drożdży i generalnie… brak czegokolwiek zdrowego. Ksylitol fiński a chiński różnią się nawet smakiem.

Właściwości opisane poniżej odnoszą się do prawdziwego ksylitolu – fińskiego, z brzozy. Nie znajdziesz ich w ksylitolu kukurydzianym.

Właściwości cukru z brzozy

Oryginalny ksylitol jest prebiotykiem. Prebiotyki to składniki, które nie ulegają trawieniu, ale pobudzają mikroflorę jelitową do wydajniejszej pracy. 

Cukier brzozowy wspomaga wydzielanie hormonów jelitowych, więc spożywanie go jest sposobem na poprawę funkcjonowania układu trawiennego – m.in. zapobieganie zaparciom.

Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Cechuje go niższy indeks glikemiczny – nie powoduje tak gwałtownych skoków cukru. Z tego względu, jest polecany osobom z insulinoopornością, a nawet diabetykom. 

Ksylitol może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Wymiana zwykłego cukru na ksylitol przydaje się więc w walce z otyłością (mniej kalorii), jak i jej kardiologicznymi konsekwencjami. Co więcej, ksylitol opóźnia opróżnianie żołądka, a to u wielu osób może przełożyć się na zmniejszenie apetytu w ciągu dnia i instynktowne jedzenie mniej – kolejny bonus do redukowania wagi.

Jeszcze jedna właściwość ksylitolu, o której mało się mówi – modulowanie układu odpornościowego. Zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji dróg oddechowych, zapalenia zatok i zapalenia ucha środkowego.

Czy ksylitol jest zdrowy dla zębów? W tej kwestii, ksylitol jest bezkonkurencyjny. Okazuje się bowiem, że spożywanie cukru brzozowego zapobiega próchnicy oraz redukuje płytkę nazębną. Cukier brzozowy znajduje się przez to w wielu produktach do pielęgnacji jamy ustnej. Korzystne właściwości ksylitolu dla zębów wynikają z tego, że cukier brzozowy ma zdolność do wiązania się z jonami wapnia. To umożliwia remineralizację szkliwa.

Czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu z cukrem?

Zdecydowanie tak. Ksylitol jest bardzo dobrym zamiennikiem na diecie bez cukru. O połowę mniejsza kaloryczność, niski indeks glikemiczny, zapobieganie próchnicy – w przeciwieństwie do cukru – wspomaganie pracy jelit i układu odpornościowego… Pod względem wpływu na zdrowie, ksylitol bije na głowę zwykły cukier.

Oczywiście, przy spożyciu ksylitolu należy zwracać uwagę na kalorie. Jest ich mniej w porównaniu z cukrem, ale są – i przy dużym spożyciu robią różnicę w makro. Cukier brzozowy jest w stanie popsuć dietę.

Poziom słodkości jest bardzo podobny. W smaku, ksylitol cechuje specyficzny chłód – cukier brzozowy wyraźnie odświeża jamę ustną. Wygląd do złudzenia przypomina zwykły cukier. Kaloryczność ksylitolu to 240 kcal na 100 g. Zwykły cukier ma aż 400 kcal na 100 g.

ksylitol i cukier w miskach - porównanie wyglądu
W której misce jest ksylitol, a w której zwykły cukier? To da się stwierdzić dopiero po spróbowaniu. Ksylitol jest podobnie słodki, ale ze świeższym, chłodym posmakiem.

Czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu ze sztucznymi słodzikami?

Sztuczne słodziki – m.in. aspartam, acesulfam, cyklamat i sacharyna – to kontrowersyjne dodatki do żywności. Ich pełny wpływ na zdrowie nie został jeszcze dokładnie poznany.

Pewne jest jednak to, że sztuczne słodziki są w najlepszym razie neutralne. W NAJLEPSZYM. Na pewno nie dają korzyści zdrowotnych. Wielu naukowców każe traktować sztuczne słodziki z dużą ostrożnością, a nawet zakazać stosowania ich w żywności.

Tak więc, czy ksylitol jest zdrowy w porównaniu z syntetycznym słodzikiem? Zdecydowanie tak. 

Negatywne efekty spożycia ksylitolu

W ogólnym rozrachunku, ksylitol wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Jednakże, co za dużo, to niezdrowo

Nadmiar ksylitolu w jadłospisie może powodować dolegliwości trawienne – bóle brzucha i biegunki. Ile to jest za dużo, zależy od organizmu – jelita mogą różnie zareagować na ksylitol. W nadmiarze, wszystko szkodzi – nawet najzdrowsze rzeczy! 

Na szczęście, problemy gastryczne od nadmiernego spożycia cukru brzozowego szybko mijają, bez poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Ciągłe przedawkowywanie ksylitolu, pomimo dolegliwości trawiennych, może przyczynić się do rozwoju zespołu jelita drażliwego oraz kamicy nerkowej. 

Osoby, które już mają problemy z nadwrażliwymi jelitami, nie powinny po niego sięgać. Brzozowy cukier fermentuje w jelitach, a to potęguje nieprzyjemne dolegliwości.

Aktualnie, naukowcy nie znaleźli negatywnych efektów spożywania ksylitolu przez zdrowe osoby. Na rok 2022, ksylitol spożywany w rozsądnych ilościach jest bezpieczny, a wręcz zdrowy. Bez obaw mogą na niego stawiać dorośli, dzieci i starsze osoby.

pączki z ksylitolem w formie pudru
Ksylitolu możesz używać jak zwykłego cukru. I tak jak przy zwykłym cukrze, trzeba znać umiar!

Współczesny stan wiedzy wskazuje, że ksylitoljest zdrowy. Na wyrzuceniu z diety zwykłego cukru i zastąpieniu go ksylitolem skorzysta każdy. Trzeba przy tym pamiętać, że ksylitol ma kalorie, a spożywanie go w nadmiarze powoduje problemy trawienne.

A czy ten słodzik jest zdrowy w porównaniu z cukrem i syntetycznymi słodzikami? Tak. Na spożywaniu cukru bądź słodzików, organizm w żaden sposób nie skorzysta. Natomiast wybór oryginalnego cukru brzozowego niesie szereg korzystnych efektów.

Bibliografia:

Ur-Rehman S, Mushtaq Z, Zahoor T, Jamil A, Murtaza MA. Xylitol: a review on bioproduction, application, health benefits, and related safety issues. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;55(11):1514-28. doi: 10.1080/10408398.2012.702288. PMID: 24915309.

Salli K, Lehtinen MJ, Tiihonen K, Ouwehand AC. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients. 2019 Aug 6;11(8):1813. doi: 10.3390/nu11081813. PMID: 31390800; PMCID: PMC6723878.

Meyer-Gerspach AC, Drewe J, Verbeure W, Roux CWL, Dellatorre-Teixeira L, Rehfeld JF, Holst JJ, Hartmann B, Tack J, Peterli R, Beglinger C, Wölnerhanssen BK. Effect of the Natural Sweetener Xylitol on Gut Hormone Secretion and Gastric Emptying in Humans: A Pilot Dose-Ranging Study. Nutrients. 2021 Jan 8;13(1):174. doi: 10.3390/nu13010174. PMID: 33429977; PMCID: PMC7828005.

Gasmi Benahmed A, Gasmi A, Arshad M, Shanaida M, Lysiuk R, Peana M, Pshyk-Titko I, Adamiv S, Shanaida Y, Bjørklund G. Health benefits of xylitol. Appl Microbiol Biotechnol. 2020 Sep;104(17):7225-7237. doi: 10.1007/s00253-020-10708-7. Epub 2020 Jul 7. PMID: 32638045.

Mogą Ci się spodobać

Najlepsze fit przekąski dla osób dbających o linię

Data aktualizacji 30.10.2024

Przeczytasz w 5 minut

Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na zdrowy tryb życia, co […]

Jak diabetyczna dieta pudełkowa w Kielcach wspomaga leczenie cukrzycy?

Data aktualizacji 20.09.2024

Przeczytasz w 3 minut

Chorujesz na cukrzycę? Pamiętaj, że zbilansowane menu wpływa bezpośrednio na […]

Masło orzechowe na masę oraz redukcję – co daje i jakie wybrać?

Data aktualizacji 28.08.2024

Przeczytasz w 5 minut

Orzechowe smarowidło to jeden z tych produktów, których jeszcze kilka […]

Ile białka ma kurczak? Pierś, udka, skrzydełka

Data aktualizacji 16.05.2024

Przeczytasz w 4 minut

Nie istnieje bardziej kulturystyczne danie, niż kurczak z ryżem. Na […]

Zalety i wady kuracji oczyszczających

Data aktualizacji 28.03.2024

Przeczytasz w 4 minut

Od lat moda na zdrowe odżywianie przewija się przez nasze […]

Co zrobić z białek? 15 propozycji

Data aktualizacji 08.02.2024

Przeczytasz w 13 minut

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je […]

Aplikacje do liczenia kalorii – 6 najlepszych propozycji

Data aktualizacji 01.02.2024

Przeczytasz w 18 minut

Aplikacje do liczenia kalorii na stałe weszły do fit-codzienności osób […]

Fitatu – praktyczny poradnik korzystania. Poznaj aplikację od A do Z

Data aktualizacji 11.01.2024

Przeczytasz w 14 minut

Fitatu to aplikacja do liczenia kalorii i makroskładników, która obecnie […]

Czy czekolada jest zdrowa? Gorzka i inne – cała prawda!

Data aktualizacji 04.01.2024

Przeczytasz w 9 minut

Czy czekolada jest zdrowa? To kwestia bardziej kontrowersyjna, niż mogłoby […]

Dieta paleo od A do Z. Czy takie jedzenie ma sens?

Data aktualizacji 28.11.2023

Przeczytasz w 10 minut

Dieta paleo należy do najpopularniejszych styli odżywiania w ostatnich latach. […]

Co jeść na śniadanie, by było zdrowe, smaczne i sycące? Poradnik

Data aktualizacji 21.11.2023

Przeczytasz w 9 minut

Co jeść na śniadanie, by dobrze zacząć dzień i dodać […]

Czy gluten jest szkodliwy? Przeczytaj zanim wykluczysz go z diety!

Data aktualizacji 19.10.2023

Przeczytasz w 8 minut

Czy gluten jest szkodliwy – to pytanie od kilku lat […]

Zdrowe przekąski na wieczór filmowy – 11 banalnie prostych propozycji

Data aktualizacji 25.09.2023

Przeczytasz w 7 minut

Zdrowe przekąski na wieczór, by przy ulubionych filmach zajadać się […]

Metabolizm – co to i co warto o nim wiedzieć? Poznaj swoje ciało!

Data aktualizacji 22.09.2023

Przeczytasz w 12 minut

Metabolizm – co to takiego? O metabolizmie, tudzież przemianie materii, […]

Co zrobić z awokado? 10 zdrowych smakowitych pomysłów

Data aktualizacji 15.09.2023

Przeczytasz w 8 minut

Co zrobić z awokado, by w pełni zrozumieć popularność tego […]

Jedzenie późnym wieczorem – czy wolno, czy tuczy? Badania i praktyka

Data aktualizacji 14.09.2023

Przeczytasz w 10 minut

Jedzenie późnym wieczorem jeszcze kilka lat temu było kategorycznie zakazane. […]

Czy ziemniaki tuczą? A może wręcz przeciwnie? Cała prawda!

Data aktualizacji 07.09.2023

Przeczytasz w 7 minut

Czy ziemniaki tuczą – to pytanie zadaje sobie każdy miłośnik […]

Źródła wapnia – 10 najlepszych. Jak wkomponować je do diety?

Data aktualizacji 28.08.2023

Przeczytasz w 7 minut

Pij mleko, będziesz wielki  – tak przed laty zachęcano dzieci […]

Dieta dla mężczyzn – zasady. Obalamy mity!

Data aktualizacji 23.08.2023

Przeczytasz w 10 minut

Dieta dla mężczyzn ma wpływ nie tylko na sylwetkę. To, […]

Co pić żeby schudnąć? Nie tylko wodę! Lista odchudzających napojów

Data aktualizacji 10.08.2023

Przeczytasz w 12 minut

Co pić, żeby schudnąć, czuć się świetnie i zdrowo? Mimo […]

Czy alkohol tuczy? Cała prawda

Data aktualizacji 08.08.2023

Przeczytasz w 9 minut

Czy alkohol tuczy – to pytanie spędza sen z powiek […]

Co jeść żeby przytyć? Produkty, potrawy i przykładowe jadłospisy

Data aktualizacji 25.07.2023

Przeczytasz w 13 minut

Co jeść, żeby przytyć skutecznie i zdrowo – to pytanie […]

Jak schudnąć bez diet i liczenia kalorii? Zmień te 13 rzeczy!

Data aktualizacji 21.07.2023

Przeczytasz w 11 minut

Jak schudnąć bez diet, zamieszania z liczeniem kalorii, drastycznych restrykcji […]

Jak przestać podjadać? 12 metod ratujących Twoją dietę

Data aktualizacji 04.07.2023

Przeczytasz w 8 minut

Jak przestać podjadać, gdy już zmobilizujesz się do przejścia na […]

Co jeść w upał? Wyjaśnienie i 10 pomysłów na obiad na upalne dni

Data aktualizacji 29.06.2023

Przeczytasz w 9 minut

Co jeść w upał, czy czuć się lekko mimo wysokiej […]

Za mało kalorii na redukcji – oznaki, że czas zacząć jeść więcej

Data aktualizacji 23.05.2023

Przeczytasz w 6 minut

Redukcja to ten okres, podczas którego, mimo całej posiadanej wiedzy, […]

Jak liczyć kalorie? 10 praktycznych wskazówek

Data aktualizacji 22.05.2023

Przeczytasz w 8 minut

Liczenie kalorii jest najskuteczniejszym sposobem na zmianę sylwetki. Dzisiaj robienie […]

Jak przestać jeść słodycze? 10 sposobów i cała prawda o słodyczach

Data aktualizacji 11.05.2023

Przeczytasz w 11 minut

Słodycze to chyba najbardziej lubiana kategoria żywności, mimo iż wszyscy […]

Dieta kapuściana – na czym polega? Zalety, wady i jadłospis na cały tydzień

Data aktualizacji 13.01.2023

Przeczytasz w 10 minut

Szukasz sposobu na szybkie zrzucenie kilku kilogramów? Popularnym pomysłem ostatnich […]

Jeść przed czy po treningu? Na redukcji i na masie

Data aktualizacji 04.01.2023

Przeczytasz w 4 minut

Dieta to 80% treningowego sukcesu. Bez dbania o swoje żywienie, […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się
poup close