Coraz więcej osób zmaga się obecnie z negatywnymi skutkami spożywania glutenu. Taka sytuacja może być wywoływana przez różne stany chorobowe. Najczęstsze przypadłości to celiakia i nadwrażliwość na gluten. W obu przypadkach spożycie glutenu prowadzi do negatywnej reakcji ze strony organizmu. Warto jednak pamiętać, że są to zupełnie inne przypadłości, które wymagają innej terapii. Obserwując u siebie niekorzystne reakcje na gluten należy zatem właściwie rozpoznać źródło problemów, aby móc dalej myśleć o diecie bezglutenowej i zadbaniu o siebie.
Różnice pomiędzy celiakią a nadwrażliwością na gluten
Przede wszystkim celiakia to autoimmunologiczna choroba, w której spożycie glutenu przekłada się na uszkodzenie jelit. Dodatkowo wszelkie pieczywo zawierające gluten praktycznie natychmiast prowadzi do takich dolegliwości, jak biegunka, wymioty, bóle brzucha i wiele innych. Chorzy muszą zatem pamiętać o tym, aby sięgać po produkty bezglutenowe, które będą bezpieczne dla zdrowia i których spożywanie nie będzie wywoływało skutków ubocznych. Osoby z wykrytą chorobą muszą zmagać się z dolegliwościami przez resztę swojego życia i mają bezwzględny zakaz spożywania glutenu. Jest to jedyny sposób, aby nie zmagać się z dolegliwościami.
Nadwrażliwość natomiast nie jest stanem autoimmunologicznym i nie są znane przyczyny pojawiania się dolegliwości. W takim przypadku również spożycie glutenu nie prowadzi do uszkodzeń w jelitach. Same objawy chorobowe mogą być podobne do celiakii. W przypadku zauważenia u siebie jakichkolwiek dolegliwości warto w akredytowanym laboratorium wykonać stosowne testy, które pozwolą wykryć ewentualną chorobę i odpowiednie reagować. W przypadku nadwrażliwości sposobem na uniknięcie dolegliwości jest właściwa dieta. Chleb bezglutenowy czy wszelkie ciasta z odpowiedniej mąki sprawdzą się tutaj doskonale.
Piekarnia bezglutenowa – sposób na pozbycie się dolegliwości
Bez względu na źródło problemów warto wybierać chleby i pozostałe produkty pozbawione dodatku glutenu. Gwarantuje to odpowiednia mąka, która pozwala tworzyć bezpieczne do spożycia wypieki, które zadowolą wszystkie osoby i sprawdzą się doskonale. Dobrze wybrana piekarnia bezglutenowa pozwala cieszyć się szerokim wyborem wypieków i sięgać po swoje ulubione pozycje. Dodatkowo osoby na diecie bezglutenowej również mogą cieszyć się pełnym smakiem wszystkich dań i zagwarantować sobie wyjątkowe doznania. Obecnie piekarnia bezglutenowa jest coraz popularniejsza i pojawia się nie tylko w dużych miastach, ale również mniejszych miejscowościach. Każdy znajdzie zatem dla siebie odpowiednie miejsce do robienia zakupów.