Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć z wielu źródeł, opiera się na eliminacji z diety węglowodanów i zastąpieniu ich tłuszczem. Usuwając z diety cukry, organizm przechodzi w stan ketozy – czerpie energię z ciał ketonowych wytwarzanych z tłuszczu. Ta dieta zyskała popularność jako skuteczna metoda odchudzania, o wyjątkowym potencjale prozdrowotnym. Dzisiaj jednak, skupimy się nie na zaletach diety wysokotłuszczowej, a na tym, jakie osoby mogą najbardziej skorzystać przyjmując taki sposób odżywiania. Dieta ketogenna – czy jesteś wśród urodzonych ketogeników? Sprawdź!
Dieta keto – dla kogo NIE jest odpowiednia?
Na wstępie wskażmy, jakie osoby powinny przynajmniej tymczasowo zapomnieć o keto. Bezwzględnym przeciwwskazaniem są:
- – choroby nerek
- – choroby wątroby
- – choroby trzustki
- – wrodzone zaburzenia metaboliczne
W przypadku jakichkolwiek chorób przewlekłych, na czele z cukrzycą, zaburzeniami pracy serca i problemami hormonalnymi, przed spróbowaniem diety keto należy skonsultować się bezpośrednio ze swoim lekarzem.
Dieta ketogeniczna – dla kogo jeszcze nie będzie dobrym wyjściem? Odradzamy keto osobom ciężarnym, z anemią i niedoborami. Wykluczanie z jadłospisu dużej grupy produktów utrudni uzupełnianie zwiększonego zapotrzebowania na witaminy i minerały.
Wreszcie, z keto powinny zrezygnować osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania. Psychiki nie wyleczy żadna dieta, a jedynie praca nad psychiką. Aktualnie trwają badania nad wykorzystaniem diety ketogennej w leczeniu kompulsywnego objadania się oraz innych zaburzeń odżywiania, ale zalecenie zastosowania jej może wydać wyłącznie specjalista prowadzący terapię.
Każdy przed przejściem na keto powinien wykonać badania m.in. krwi, moczu, tarczycy, lipidogramu i krzywej insulinowej. Wyklucz przeciwwskazania, zanim wprowadzisz do dietetycznego życia rewolucję.
Dla chcących schudnąć po raz kolejny
Schudnąć można na każdej diecie o ujemnym bilansie kalorycznym. Można jeść węglowodany – nawet słodycze oraz fast-foody – i skutecznie zrzucić kilogramy. Grunt to umiar. A niestety, na diecie nie każdemu wystarcza silnej woli.
Dieta ketogeniczna – dla kogo? Dla tych, którzy tracą kontrolę nad swoim apetytem i nie jest to spowodowane problemami psychicznymi.
Za nagłym napadem apetytu stoi spadek poziomu cukru we krwi. Dieta ketogenna pozwala utrzymać go na stałym poziomie, bo produkty w jadłospisie mają niemal zerowy indeks glikemiczny. Dzięki temu, ataki wilczego głodu odchodzą w niepamięć. Jeśli Twoje dotychczasowe próby schudnięcia upadały w starciu z ochotą na przekąskę, keto może raz na zawsze przerwać złą passę.
Liczenie kalorii – trzeba czy nie?
Mówi się, że dieta ketogeniczna jest dla tych, którzy chcą schudnąć bez liczenia kalorii. To tylko połowa prawdy.
Rzeczywiście, wielu osobom udaje się intuicyjnie jeść mniej, niż wynosi ich zapotrzebowanie kaloryczne. Jednakże, zrezygnowanie z liczenia kalorii nie zawsze przynosi rezultaty w postaci utraty wagi. Tłuszczami też można się przejeść ponad zapotrzebowanie – a gdy nie będzie deficytu kalorycznego, nie będzie też spadku masy ciała.
Lepiej liczyć kalorie, niż rozczarować się brakiem efektów. Na keto kalorie są ważne tak, jak na innych dietach. Ketoza nie odchudza, gdy nadmiarem jedzenia wybijesz się z deficytu.
Dla kulinarnych eksperymentatorów
Wydaje Ci się, że dieta wykluczająca produkty zbożowe, większość owoców i sporą część warzyw jest nudna? Błąd. Jest wręcz przeciwnie. Na keto, zabawa w kucharza-kombinatora dopiero się zaczyna.
Na diecie keto można jeść słodycze i doskonale Ci znane dania w pomysłowych wersjach. Keto-ciasto czekoladowe, keto-pierogi, keto-lody, keto-drożdżówki – wszystko da się zrobić w wersji keto. Trzeba tylko wiedzieć jak. Tego zaś, łatwo dowiesz się w Internecie. Wpisz w Google nazwę jakiegokolwiek dania + keto, a będziesz w szoku, ile rzeczy można zrobić z cukinii…
Dieta keto – dla kogo? Dla tych, którym eksperymentowanie w kuchni sprawia szczerą przyjemność. Na wysokotłuszczówce codziennie jest okazja, by spróbować czegoś wyjątkowego. Tak wyjątkowego, że w życiu nie wpadłbyś na podobne przepisy.
A dla zabieganych?
Eksperymenty kulinarne są tylko opcją. Keto możesz również oprzeć na bardzo prostych przepisach. Tłuszczówka nadaje się dla tych, którzy nie mają czasu gotować wymyślnych dietetycznych potraw.
No i obieranie ziemniaków nie zabierze Ci polowy dnia – ziemniaki są na liście produktów zakazanych!
Dla ciekawych swojego organizmu
Ketoza to specyficzny stan. Miliony ketogeników chwali sobie to, jak dieta wysokotłuszczowa wpływa na ich samopoczucie. Jasny umysł, ogrom energii, motywacja do działania, doskonały nastrój… Brzmi dobrze! Dlatego, ten styl jedzenia przyjmuje wiele osób, które są ciekawe tego, jak ich organizmy zareagują na radykalną zmianę sposobu jedzenia.
Testowanie wymaga czasu. Adaptacja do ketozy trwa kilka tygodni. Początki są trudne – pojawia się tzw. keto-grypa, przez którą początkowo możesz czuć się paskudnie. Po adaptacji trwającej z reguły 4-6 tygodni, rozpocznie się właściwy eksperyment.
Dla lubiących jajka (i nie tylko)
Dieta musi być smaczna – na keto to całkiem proste, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Część naukowców postuluje nawet, by oficjalnie uznać smak tłuszczowy za jeden z podstawowych, tak jak słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami.
Keto jest pełne jajek, serów, mięsa (w tym boczku i golonki), ryb, oliwy, majonezu, kakao…Jeśli należysz do miłośników takiego jedzenia i marzysz, by nie rezygnować z niego podczas redukowania wagi, będziesz zachwycony keto.
Dla ludzi o silnej woli
Z jednej strony, dieta keto jest receptą na pozbycie się napadów apetytu. Z drugiej, wymaga ogromnej samodyscypliny. Szczególnie na początku, nie można sobie pozwolić na żadne odstępstwa. W grę nie wchodzi odrobina makaronu dojedzona po dziecku, mleczna czekoladka z kalendarza adwentowego, ani kawałek pizzy na spróbowanie.
Tylko makaron konjac, czekolada gorzka minimum 80%, a jeśli kawałek pizzy – to keto-pizzy z ciasta na mące migdałowej. Na imprezy będziesz zabierał swoje pojemniczki – zwykłe chipsy to głównie węglowodany. Wiele razy zmierzysz się z kpiącymi komentarzami. Kelner u którego zamówisz burgera bez bułki, cztery razy upewni się co do Twojej poczytalności. Motywacja do diety nieraz się zachwieje…
Keto to wyzwanie wymagające zmiany całego stylu życia. Łatwo nie jest… ale nikt nie mówił, że będzie!
Dla chętnych do nauki
Ketogenik musi być dobrze zorientowany w temacie żywienia. Znajomość proporcji makroskładników oraz świadome wybieranie zdrowych produktów, tutaj wchodzi na wyższy poziom. Zanim wyrzucisz z kuchni całą mąkę pszenną, sięgnij po książki, artykuły profesjonalistów, a nawet rozważ skorzystanie z konsultacji u dietetyka wyspecjalizowanego w keto.
Na starcie, dobrze jest realizować gotowy, indywidualnie ułożony przez dietetyka jadłospis. Tylko wtedy będziesz miał pewność, że dieta została właściwie zbilansowana – uda Ci się wejść w ketozę, a przygoda nie skończy się niedoborami.
Dieta ketogenna – dla kogo jest w sam raz? Przede wszystkim dla osób bez przeciwwskazań wykluczonych kompletem badań. Zdobyła popularność wśród odchudzających się, ale również tych, którzy są ciekawi jak będą się czuli po radykalnej zmianie jadłospisu. Należysz do nich? Nastaw się na sporo nauki, wyzwań i ciekawych doświadczeń. Keto jest tak naprawdę dla każdego, kto nie zmaga się z problemami zdrowotnymi wskazanymi na początku artykułu.
Bibliografia:
Masood W, Annamaraju P, Uppaluri KR. Ketogenic Diet. 2022 Jun 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–. PMID: 29763005.
Rostanzo E, Marchetti M, Casini I, Aloisi AM. Very-Low-Calorie Ketogenic Diet: A Potential Treatment for Binge Eating and Food Addiction Symptoms in Women. A Pilot Study. Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec 4;18(23):12802. doi: 10.3390/ijerph182312802. PMID: 34886528; PMCID: PMC8657275.
Rosario B. Jaime-Lara, Brianna E. Brooks, Carlotta Vizioli, Mari Chiles, Nafisa Nawal, Rodrigo S. E. Ortiz-Figueroa, Alicia A. Livinski, Khushbu Agarwal, Claudia Colina-Prisco, Natalia Iannarino, Aliya Hilmi, Hugo A. Tejeda, Paule V. Joseph, A systematic review of the biological mediators of fat taste and smell, Physiological News, vol. 103, 1
Jan 2023, 855-918, https://doi.org/10.1152/physrev.00061.2021