Być może zauważyliście, że od dłuższego czasu w sklepach pojawia się coraz więcej opakowanych na zielono słodyczy, a kawiarnie i herbaciarnie częściej obok klasycznych herbat oferują herbatę matcha. Co to jest matcha? Czym się różni od dobrze znanej zielonej herbaty? Przeczytaj nasz krótki artykuł i poznaj kolejną doskonałą dla zdrowia roślinę!
Herbata matcha – właściwości
Herbata matcha nazywana jest niekiedy najzdrowszą herbatą świata. Zdania są podzielone – wielbiciele różnych rodzajów roślinnich naparów zacięcie bronią swoich faworytów. Pewne jest jednak, że matcha zdecydowanie należy do liderów w rankingu prozdrowotnych eliksirów prosto z natury.
Tym czym matcha skradła serce wszystkich zainteresowanych tematem zdrowego odżywiania jest jej bogactwo w antyoksydanty.
Antyoksydanty są związkami chemicznymi neutralizującymi tak zwane wolne rodniki. Wolne rodniki powstają podczas procesu oddychania, gdy w trakcie przetwarzania tlenu na dwutlenek węgla część atomów ulega uszkodzeniu poprzez oderwanie jednego z elektronów.
Te uszkodzone atomy – wolne rodniki – szukają sposobu na uzupełnienie brakującego elektronu i atakują w tym celu zdrowe komórki. Efekt? Znamy go jako ,,proces starzenia”!
Dzięki antyoksydantom obniżamy ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, nowotwory, problemy ze wzrokiem, na dłużej także zachowujemy młodzieńcza urodę.
Herbata matcha pod względem bogactwa przeciwutleniaczy bije na głowę nawet słynącą z prozdrowotnych właściwości zieloną herbatą. Okazuje się bowiem, że matcha ma 137 razy więcej antyoksydantów niż herbata zielona z najniższej półki i 3 razy więcej niż ta bardzo dobrej jakości.
Już sam sposób przygotowywania naparu z matchy naparu gwarantuje że będzie on bogatszy niż przy ,,normalnym” herbacianym napoju. W prawidłowo przyrządzonej matchy znajdują się starte na pył liście, a to w liściach leży cała jej moc!
Matcha, jak to herbata, ma także właściwości pobudzające. Świetnie zastąpi poranną kawę, dodając energii stopniowo, przez dłuższy czas.
Mimo że zawiera mniej kofeiny niż espresso, energetyzujący chlorofil da nam równie imponującego ,,kopniaka”. Jeżeli zaś herbata będzie zaparzana nieco dłużej – 5-8 minut – uzyskamy napój nie pobudzający, a relaksujący!
Herbata matcha a odchudzanie
Jako że herbata matcha dostarcza polifenolu EGCG, okazuje się przydatna podczas diet odchudzających. Według amerykańskich dietetyków, ten polifenol poprawia wydajność metabolizmu.
Jedne z badań przeprowadzonych za Oceanem wykazały, że osoby wspomagające się matchą podczas diety redukcyjne straciły dwukrotnie więcej tkanki tłuszczowej niż stroniące od tego ,,odchudzającego eliksiru”.
Należy jednak pamiętać, że korelacja nie oznacza przyczynowości – dieta i ruch to podstawa skutecznej redukcji.
Tym w jaki sposób może pomóc matcha na pewno jest gwarantowana dawka pobudzenia – ,,kopniak energetyczny” niejednego już zmotywował do zejścia z kanapy.
Poza tym, wiele osób ma skłonności do zajadania stresu, a dzięki długo parzonemu wywarowi z matchy mogą łatwiej się zrelaksować bez sięgania po czekoladę.
Nie mamy wątpliwości co do tego, że warto włączyć herbatę matcha do swojej codziennej diety. Jak smakuje? Mówi się, że matchę albo się kocha, albo nie znosi!
Najlepiej spróbować samemu – obecnie bardzo łatwo dostać matchę w sklepie ekologicznym i kawiarniach wyższej klasy. Matchę znajdziemy nie tylko w klasycznych naparach, ale i w latte, ciastach, lodach i słodkich przekąskach prosto z Azji – warto dać tej dobroczynnej roślinie przynajmniej jedną szansę.