Wiele się mówi o tym, że płatki owsiane pomagają schudnąć. Czy tak jest w rzeczywistości? Zależy, w jaki sposób traktujesz je w codziennym jadłospisie. Przeczytaj, jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć, oraz jakie błędy sprawią, że efekt będzie wręcz przeciwny!
Licz kalorie – także te z owsianek!
Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, płatki owsiane nie są produktem niskokalorycznym. Ile kalorii ma owsianka na wodzie? Na 100 gramów suchych płatków owsianych przypada 370 kcal, a woda nie ma kalorii, więc jej nie liczymy. Płatki mają więc na 100 gramów tyle kalorii, co 100 gramów ryżu, makaronu bądź chleba.
Plusem jest to, że po zalaniu wodą płatki nabierają objętości. Te 100 gramów suchych płatków to naprawdę sporo – mało kto zjada taką porcję przy jednym posiedzeniu. Niemniej, kalorie z owsianki trzeba wliczać do dziennego limitu. W innym wypadku, łatwo wykroczysz poza deficyt kaloryczny. Wykraczając poza deficyt kaloryczny nie schudniesz niezależnie od tego, co będziesz jadł.
Gramaturę owsianki niezwykle trudno oszacować na oko. Użyj wagi kuchennej. Zawsze waż suche płatki. Po zalaniu wodą lub mlekiem ważenie w żadnym wypadku nie będzie miarodajne. Pamiętaj, że woda nie ma kalorii, ale jeśli przyrządzisz owsiankę na mleku, trzeba doliczyć kalorie z niego.
Mądre połączenia
Płatki owsiane to głównie węglowodany – na 100 gramów przypada około 60 gramów cukrów. Dominują węglowodany złożone – te, ktore uwalniają energię stopniowo, nazywane dobrymi cukrami. Uzupełnia je 13 gramów białka, 10 gramów błonnika i 7 gramów tłuszczu. Dokładne makro Twojej porcji trzeba policzyć po zważeniu suchych płatków.
Mimo że białko, tłuszcze i błonnik znajdują się w płatkach owsianych, należy traktować je przede wszystkim jako źródło węglowodanów. Z tego względu, jeśli zjesz same płatki ugotowane na wodzie, wkrótce znowu będziesz głodny – tak to już jest z węglowodanami. Dostarczają sił, ale nie można od nich oczekiwać długotrwałego utrzymania sytości.
Żeby porządnie najeść się owsianką i w ten sposób uniknąć tuczącego podjadania, owsiankę trzeba uzupełnić dodatkami. Dodając do miski źródło białka, tłuszczu oraz dodatkowy błonnik, stworzysz zbilansowany posiłek, który naprawdę nasyci Cię na wiele godzin.
Co najlepiej dodać do owsianki?
Płatki owsiane zyskały popularność w dużej mierze dlatego, że fenomenalnie komponują się z rozmaitymi dodatkami. Do owsianek pasuje wszystko – a co najlepiej?
- – Jako źródło białka: jogurt grecki odtłuszczony, jogurt proteinowy, pudding proteinowy, odżywka białkowa, twaróg chudy, serek wiejski, mleko odtłuszczone, jajka (w owsiankach pieczonych).
- – Jako źródło tłuszczu: masło orzechowe 100%, orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, czekolada gorzka, wiórki kokosowe, sezam, awokado.
- – Jako źródło błonnika: owoce świeże i suszone, nasiona chia, siemię lniane, nasiona babki płesznik (błonnik witalny).
Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Stosować je jako zamiennik mąki pszennej. W mące pszennej są głównie węglowodany proste, w owsiance złożone – dostarczające energii na długo. Płatków owsianych warto więc używać nie tylko jako bazy, ale również w roli składnika złożonych przepisów. Zmielone płatki dodawaj do ciasta naleśnikowego, pankejków, omletów oraz pieczonych ciasteczek. Będziesz zaskoczony tym, jak zmieni się smak dań, które już nieco Ci się znudziły!
Sprawdzają się także na wytrawnie – próbowałeś kiedyś kotletów drobiowo-owsianych, albo gofrów owsianych na słono?
Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Z satysfakcją!
Żeby po posiłku nie kusiły Cię batoniki i słodkie drożdżówki, danie musi dać Ci satysfakcję. Satysfakcję zaś, przynosi tylko smaczne jedzenie. Dlatego istotnym jest, by owsianka przede wszystkim wpadała w Twoje kulinarne preferencje..
Wzbogać smak owsianki:
- – naturalnym kakao,
- – kostką ulubionej czekolady,
- – słodzikiem,
- – miodem, syropem klonowym, daktylowym lub z agawy,
- – aromatem spożywczym,
- – budyniem,
- – pokruszonym ciasteczkiem,
- – kawalkiem batonika,
- – cynamonem,
- – mlekiem.
Nie zapomnij policzyć kaloryczności dodatków i uwzględnić ich w dziennym limicie kalorii!
Nie zmuszaj się do jedzenia czegoś, czego nie lubisz. Pamiętaj, że to dieta jest dla Ciebie – nie Ty dla diety. Żeby schudnąć, jedz tak, aby po owsiankowym posiłku nie rzucać się na słodkości.
Czy można jeść płatki owsiane na surowo?
Tak. Bez obaw możesz jeść płatki surowe bez gotowania. W wielu przypadkach płatków wręcz nie należy gotować – tak jak wtedy, gdy stanowią dodatek do ciasta na placki lub jogurtów. Na bazie surowych płatków owsianych są m.in. popularne mieszanki musli.
W przypadku surowych płatków, zasady są takie same, jak w owsiankach gotowanych. Łącz je ze źródłami białka, tłuszczu i błonnika, aby porządnie się najeść.
Jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć? Przede wszystkim, dokładnie licząc kaloryczność owsianki. Zważ suche płatki i policz wszystkie dodatki, jakie wrzucisz do miseczki. Pilnuj deficytu kalorycznego – to on jest warunkiem schudnięcia, a nie sam dobór produktów.
W liczeniu uwzględnij kaloryczność dodatków. Dzięki dodaniu do płatków źródła białka, błonnika oraz tłuszczu, Twój posiłek będzie sycący. Mimo wyższej kaloryczności, w perspektywie całego dnia wyjdzie Ci to na korzyść – bo wreszcie przestaniesz podjadać!