Uważa się, że makaron na diecie nie jest dobrym rozwiązaniem. Jest kaloryczny i trudny do spalenia podczas treningów. I w tym miejscu trzeba dać poprawkę. Ten produkt to dobra forma posiłku, nawet jeśli jesteś na diecie. Musisz tylko wybrać odpowiedni makaron, który będzie dietetyczny, a dodatkowo podasz go ze składnikami, które są zdrowe i pełne potrzebnych składników odżywczych.
W tym artykule pokażę Ci, jaki makaron na diecie powinieneś umieścić w swoim jadłospisie!
Makaron na diecie – jaki najlepiej wybrać?
Makaron pełnoziarnisty
Pierwszym i najbardziej popularnym makaronem na diecie nie jest pełnoziarnisty, który jest znacznie zdrowszy od popularnego makaronu pszennego. Rozpoznać go można, dzięki barwie, która jest jasno lub ciemnobrązowa.
W swoim składzie ma wiele składników odżywczych, które są ważne w codziennej diecie. Jest bogaty w witaminy z grupy B, które wspierają organizm, wpływają na poziom energii, sprawne myślenie, czy na stan skóry, włosów i paznokci.
Taki makaron na diecie to doskonałe rozwiązanie, ponieważ ma dużo błonnika, dzięki temu osoba spożywająca go czuje szybciej sytość, co przekłada się na mniejsze posiłki. Wpływa to pozytywnie na dietę, jeśli chcesz schudnąć i zadbać o swoją sylwetkę. Co więcej, organizm dłużej trawi pokarm, co także przekłada się na mniejsze łaknienie.
Składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk czy fosfor przekładają się na lepszą pracę mózgu, funkcjonowanie kości i mięśni oraz lepszy metabolizm.
Co więcej, obniża rozwój chorób nowotworowych przez fitoestrogeny, a także zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu chroni układ krążenia przed chorobami.
Kcal a makaron pełnoziarnisty
Dla osób na diecie najważniejsze są kalorie. 100 gramów makaronu pełnoziarnistego, daje wartość energetyczną 149 kcal.
Jak to przekłada się na składniki odżywcze, które znajdują się w produkcie?
- 30,1g węglowodanów – w to wchodzą także węglowodany złożone oraz skrobia. Dzięki nim organizm nie staje się szybko głodny i możesz bez podjadania przebrnąć przez dzień.
- 5,9 g białka
- 4 g błonnika
- 0,75 g cukrów.
Jeśli chodzi o tłuszcze, to w 100 g jest ich 1,71 g.
Ten makaron wypada korzystnie nie tylko kalorycznie, ale i składnikowo w porównaniu do zwykłego makaronu, dlatego lepiej wybierać właśnie ten, jeśli jesteś na diecie.
Makaron na diecie pełnoziarnisty a indeks glikemiczny
Zacznijmy od tego, że indeks glikemiczny pozwala określić, jak wzrasta poziom glukozy we krwi, kiedy spożywasz porcję konkretnego produktu. Powinny często na niego spoglądać osoby, które są chore na cukrzycę i te, które nie tolerują glukozy.
W przypadku makaronu pełnoziarnistego indeks glikemiczny wynosi 50. Jest to niski indeks glikemiczny i dlatego mogą go spożywać osoby, które mają problem z cukrzycą. Jest to istotna informacja, która przydaje się, aby określić odpowiednią dietę i nie rezygnować z ulubionych potraw.
Makaron na diecie bezglutenowej
Teraz na rynku jest wiele makaronów bezglutenowych. Możesz wybrać makaron ryżowy, sojowy lub gryczany. Jednak najbardziej popularnym wyborem jest kukurydziany, który wyróżnia się swoim żółtym kolorem.
Makaron kukurydziany bezglutenowy zawiera witaminy z grupy B (B1,B2,B6), foliany oraz wiele surowców mineralnych np. fosfor, magnez, żelazo, wapń. Znajdziesz go w wielu sklepach stacjonarnych i online. Aby rozkoszować się prawdziwe dobrym produktem, warto postawić na tradycyjne włoskie makarony. Jeśli właśnie takiego szukasz, odwiedź https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie i zapoznaj się z ofertą. Zawsze jednak zwracaj uwagę, czy na opakowaniu jest znak przekreślonego kłosa, który świadczy o tym, że produkt nie zawiera glutenu.
Jaki makaron na diecie – najmniej kalorii
Jeśli chcesz schudnąć, to najpierw patrzysz na to, ile produkty mają kalorii i szukasz tych z najmniejszą ilością. Na rynku znajdziesz makaron Shirataki, który ma tylko 3 kcal/100g. Tak, dobrze czytasz, to nie jest żadna pomyłka.
Składa się z 97% z wody, a pozostałe 3% to mąka. Ma biały kolor, a jego konsystencja jest żelowata. Nie ma żadnego smaku, ale za to bardzo łatwo pochłania sosy i inne składniki, które są do niego dodawane, dzięki temu możesz stworzyć pyszne i aromatyczne danie.
Największą zaletą tego makaronu jest uniwersalność. Mogą go spożywać osoby na różnych dietach, nie tylko odchudzających. Sprawdzi się także dla osób na diecie wegańskiej, bezlaktozowej, bezglutenowej czy wysokobiałkowej.
Mimo tego, że ma niewielką wartość energetyczną, to daje uczucie sytości przez długi czas. Co więcej, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i pozytywnie wpływa na jelita. Posiada wiele składników mineralnych np. potas, cynk, magnez, wapń, żelazo.
Nie zawiera tłuszczu, białka ani cukru. Dlatego też ma niski indeks glikemiczny i sprawdzi się w diecie osób chorych na cukrzycę.
Makaron na diecie – porady
Jeśli chcesz jeść makaron na diecie, to musisz pamiętać o kilku istotnych sprawach.
Po pierwsze, wybieraj makaron, który ma jak najkrótszy skład – możesz to sprawdzić na opakowaniu.
Przed podaniem ostudź produkt. Dlaczego? Będzie on mniej kaloryczny i będziesz mógł go komfortowo zjeść. Po ugotowaniu zalej zimną wodą i odcedź.
Ważne jest także, aby przygotować makaron al dente. Dzięki temu unikniesz wysokiego poziomu glukozy. Co więcej, będziesz dłużej czuł sytość i nie będziesz senny po posiłku, jak to często bywa.
Mam nadzieję, że teraz już wiesz jaki makaron na diecie powinieneś jeść oraz który z nich ma najmniej kalorii. Co więcej, dowiedziałeś się, jak poprawnie gotować makaron, aby zapewniał sytość, ale zawierał mniej kalorii. Jeśli chcesz jeść makaron na diecie, musisz koniecznie wiedzieć, jaki wybrać. Teraz nie będzie już to problemem.