Postępująca technologia żywności sprawia, że suplementacja białkiem jest dostępna dla każdego. Nietolerancje, alergie i nadwrażliwości nie są już problemem, którego nie dałoby się przeskoczyć roztropnym doborem produktu. Jakie białko dla alergików – bez laktozy, mleka oraz glutenu wybrać? Na co zwrócić uwagę? Przeczytaj, bo temat nie sprowadza się tylko do listy!
Jakie białko dla alergików? Alergia a nietolerancja
Alergicy i nietolerujący na pewno znają różnicę. Skoncentruj się podwójnie, jeśli szukasz odżywek dla kogoś bliskiego!
Od tego, czy masz alergię czy nietolerancję, zależy wybór produktów, które, według etykiety, mogą zawierać / mogą zawierać śladowe ilości X.
Mówiąc najogólniej, alergia jest groźniejsza. Już niewielka ekspozycja na alergen poważnie szkodzi organizmowi. Reakcja jest natychmiastowa. Alergia może nawet zaprowadzić do szpitala z powodu wstrząsu anafilaktycznego.
Alergicy muszą całkowicie unikać alergenu, nawet w śladowych ilościach.
Nietolerancja pokarmowa wynika z braku możliwości stawienia jakiegoś składnika. Zależnie od stopnia nietolerancji, niektóre osoby spożywają pokarmy zawierające niewielkie ilości nietolerowanego składnika. Trzeba się liczyć z problemami trawiennymi, ale nietolerancja nie spowoduje groźnego dla życia wstrząsu anafilaktycznego.
Nietolerancję również trzeba skonsultować z lekarzem i wykonać testy alergiczne.
Jeszcze czymś innym niż alergia i nietolerancja jest celiakia. To choroba autoimmunologiczna. Tutaj minimalna ilość glutenu to trucizna, mogąca rozregulować układ trawienny na wiele tygodni. Normy tolerancji są niewyobrażalnie niskie – 20 miligramów na 1 kilogram produktu. Żadne śladowe ilości nie są dopuszczalne w diecie celiaka.
Białko dla alergików – kiedy trzeba przeczytać etykietę?
Zawsze. Kupując białko dla nie-alergików też.
Białko bez laktozy – jakie?
Wybór bezlaktozowych produktów jest na szczęście bardzo duży. Większość sklepów z suplementami ma osobną kategorię ,,bez laktozy”, a na opakowaniach odżywek widać informację o bezlaktozowości produktu.
Wiele z nich zawiera, lub może zawierać śladowe ilości, akceptowalne przez układy pokarmowe wrażliwe na laktozę. Informację o śladowych ilościach znajdziesz na etykiecie produktu.
Białko bez laktozy – z mleka
Nietolerancja laktozy jest na tyle powszechna, że produkty bez cukru mlecznego znajdziesz nawet w osiedlowych sklepach. Również w sklepach z suplementami bez problemu znajdziesz białko bez laktozy WPC. Cukier mleczny odfiltrowano lub dodano enzym laktazy, umożliwiający strawienie porcji laktozy.
Jeszcze bezpieczniejszą opcją serwatkową, są izolaty WPI. Po szeregu procesów filtrowania, w izolatach zostaje tylko znikoma ilość laktozy. Podobnie jest z kazeiną. Kazeina to czyste białko mleka, bez cukru mlecznego.
Wybierając białko mleczne, rozglądaj się tylko za produktami lactose free. Nawet gdy sięgasz po izolaty i kazeinę, szukaj takiego zapewnienia.
Oznaczenie sugeruje, że w produkcie szczególnie zadbano o neutralizację laktozy występującej w serwatce. Deklarując, że białko bez laktozy rzeczywiście nadaje się dla nietolerujących jej, producent bierze za to odpowiedzialność. Daje Ci prawo, by wymagać łatwostrawności przy nietolerancji.
Białko bez laktozy – bez mleka
Musisz całkowicie wykluczyć narażenie na laktozę? Z odżywek odzwierzęcych, nadaje się dla Ciebie białko wołowe lub jajeczne. Nie ma mleka – nie ma laktozy.
Sięgaj także po odżywki roślinne. W żadnej z nich nie znajdziesz mlecznych składników.
Białko bez mleka – czyli jakie?
Białko dla alergika, który nie może sięgać po białko mleczne, to wszystkie odżywki wegańskie, wołowe oraz jajeczne.
Odżywka serwatkowa dla uczulonych na białko mleka, siłą rzeczy nie istnieje i nigdy nie będzie istnieć. Dla nich WPC, WPI i kazeina w proszku to czysty alergen. Zaznaczamy to, bo na platformach sprzedażowych da się znaleźć różne ,,kwiatki”, o których nauka i logika nie słyszała…
Alergia na białko mleka krowiego jest rzadkim zjawiskiem u dorosłych. Jeśli Twoje jelita buntują się po spożyciu mleka, najprawdopodobniej chodzi o laktozę. Jak najszybciej to zbadaj.
Białko bez glutenu – czyli jakie?
Jeżeli lekarz daje Ci zielone światło na śladowe ilości glutenu, stawiaj na wszelkie odżywki bez białka pszenicznego. Białko pszeniczne to jedno z wegańskich białek. Na rynku występują jako samodzielna odżywka wegańska oraz komponent mieszanek białek roślinnych
W odżywkach:
- – WPC
- – WPI
- – kazeinie
- – wołowe
- – jajecznej
- – nie-pszenicznej wegańskiej
w założeniu nie powinno być glutenu. Osoby nietolerujące białka pszenicznego sięgają po nie bez problemu. Trzeba po prostu obserwować, czy układ trawienny nie zareaguje źle.
W zwykłej piekarni kupujesz bezglutenowe ciastko, które nie jest szczelnie zapakowane, a organizm nie buntuje się przeciwko produktom mogącym zawierać gluten? Odpuść tylko odżywki zawierające białko pszeniczne.
Białko bez glutenu, laktozy i białka mleka – jakie?
Nadwrażliwość na gluten często idzie w parze z nadwrażliwością na laktozę lub białka mleczne.
Białka odpowiednie dla nadwrażliwych ,,na wszystko” to białko w proszku:
- – grochowe
- – słonecznikowe
- – dyniowe
- – konopne
- – ryżowe
Nie znajdziesz w nich także innych alergenów – soi, jaj, orzechów czy skorupiaków.
Białko dla alergików – masz celiakię lub alergię?
Gluten może być wszędzie, gdzie bezglutenowość nie jest priorytetem.
Do skażenia glutenem może dojść w zakładzie produkcyjnym. Na przykład, gdy na tej samej hali są pakowane produkty glutenowe i bezglutenowe. Dlatego chleby bezglutenowe z certyfikatami Przekreślonego Kłosa zawsze są szczelnie zapakowane, zamiast po prostu leżeć w osobnym koszyku w markecie.
Producent, zdając sobie sprawę, o możliwości kontaktu produktu z glutenem, musi umieścić na etykiecie informację o śladowych ilościach lub możliwości zawierania. Prawo nie definiuje, ile to jest ,,śladowa ilość”. Jeżeli masz celiakię – śladowa ilość to za dużo. Odrzuć odżywki, które mają adnotację o możliwości zawierania.
Czasem w opisie produktu sklep deklaruje, że odżywka jest bez glutenu. Po dostaniu jej w ręce, okazuje się, że na opakowaniu jest adnotacja o śladowości. Dopytuj obsługi, pisz na czacie, obracaj paczki w sklepach stacjonarnych, a zamawiając z Internetu – nie wyrzucaj pudełka.
Podrzucamy Ci także link do aktualnego wykazu 2200 certyfikowanych produktów z Przekreślonym Kłosem. Niewiele tu białek, ale wykaz bardzo pomoże Ci przy codziennych zakupach: https://www.przekreslonyklos.pl/wykazproduktow/
Białko dla alergików – 3 zasady
Pierwszą już znasz – kupując białko dla alergików, dokładnie czytaj etykietę. Celuj w produkty oznaczone jako X free, bez X, a śladowe ilości i może zawierać to za dużo dla alergików oraz celiaków.
Druga zasada – gdy musisz szczególnie uważać, wybieraj odżywki z maksymalnie prostym składem. Jesteś pod kontrolą lekarza? Pokaż mu zdjęcie składu jeszcze zanim kupisz produkt.
Kontynuujemy ostrzeganie celiaków. Gluten jest w wielu barwnikach (np. w szminkach!) i aromatach (np. herbata owocowa). Decydując się na odżywkę białkową o smaku X, bardzo ryzykujesz śladowe ilości. Najlepiej wybierać smaki neutralne.
Trzecia zasada – jeśli brzuch się buntuje, odstaw odżywkę. Tyle i aż tyle. Nie musisz stosować białka w proszku, żeby zbudować mięśnie. W każdej diecie znajdą się pokarmowe źródła protein w zadowalającej ilości.
W razie jakichkolwiek wątpliwości co do wyborów dietetycznych, nie wahaj się zapytać swojego lekarza o zdanie.
Jakie białko dla alergików wybrać? Przy nietolerancji laktozy, szukaj wszystkich odżywek lactose free. ,,Pewniaki” to odżywki roślinne, wołowe i jajeczne.
Białko bez mleka: białka roślinne, wołowe oraz jajeczne.
Białko bez glutenu? Wszystkie odżywki niemające w składzie białka pszenicznego – uważaj przy wegańskich odżywkach. Jeśli masz celiakię lub alergię na gluten, absolutnie nie ryzykuj ze śladowymi ilościami.
Proste składy, czytanie etykiet, odstawianie produktu gdy organizm źle reaguje – 3 zasady alergika, do stosowania na każdych zakupach.
Musisz wybierać odżywki roślinne? Przeczytaj na co zwrócić uwagę: Jakie białko roślinne wybrać zamiast serwatki? Najlepsze wegańskie odżywki białkowe
Bibliografia:
Catassi C. Gluten Sensitivity. Ann Nutr Metab. 2015;67 Suppl 2:16-26. doi: 10.1159/000440990. Epub 2015 Nov 26. PMID: 26605537.
Di Costanzo M, Biasucci G, Maddalena Y, Di Scala C, De Caro C, Calignano A, Canani RB. Lactose Intolerance in Pediatric Patients and Common Misunderstandings About Cow’s Milk Allergy. Pediatr Ann. 2021 Apr;50(4):e178-e185. doi: 10.3928/19382359-20210312-01. Epub 2021 Apr 1. PMID: 34039171.
Sousa MJCS, Reis Ferreira AL, Moreira da Silva JP. Bodybuilding protein supplements and cow’s milk allergy in adult. Eur Ann Allergy Clin Immunol. 2018 Jan;50(1):42-44. doi: 10.23822/EurAnnACI.1764-1489.28. PMID: 29350021.
Facioni MS, Raspini B, Pivari F, Dogliotti E, Cena H. Nutritional management of lactose intolerance: the importance of diet and food labelling. J Transl Med. 2020 Jun 26;18(1):260. doi: 10.1186/s12967-020-02429-2. PMID: 32590986; PMCID: PMC7318541.
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.
Materiały dietetyczki Kristi Winkels dotyczące hipoalergicznych protein.
Materiały bloga Bezglutenowa Mama.
Materiały portalu Celiakia PL.
Materiały portalu Przekreślony Kłos na temat certyfikacji żywności bezglutenowej.