Siarka to jeden z pierwiastków występujących w organizmie każdego człowieka. Chociaż nie kojarzy się z prozdrowotnymi związkami, warunkuje poprawne funkcjonowanie Twojego ciała! Za co odpowiada siarka w organizmie? Przeczytaj i poznaj bliżej ten ,,ognisty” pierwiastek!
Siarka – pierwiastek, który jest wszędzie!
Siarka to niemetal, uznawany za 16. najbardziej rozpowszechniony pierwiastek na Ziemi. W ludzkim organizmie, siarka plasuje się na 7. miejscu – to bardzo wysoko, biorąc pod uwagę, jak skomplikowaną mieszaniną chemii jest Twoje ciało. Badacze szacują, że w ,,statystycznym człowieku” jest jej 120-150 gram.
Siarka występuje w 4 odmianach – izotopach. Chętnie łączy się z innymi pierwiastkami, tworząc rozmaite kombinacje o różnych stanach skupienia i właściwościach. Jest warunkiem przetrwania wszystkich organizmów, żyjących na naszej planecie. Stanowi około 1% masy każdej z ich komórek budulcowych.
Siarkę znajdziesz w produktach spożywczych – tak gdzie jest białko, tam jest i siarka. Niestety, współczesne procesy technologii żywności oraz metody hodowli sprawiają, że jest jej coraz mniej.
Siarka w organizmie a aminokwasy i hormony
Siarka wchodzi w skład 2 aminokwasów, o których na pewno wielokrotnie słyszałeś – metioniny i cysteiny. Znajduje się także w taurynie.
Metionina inicjuje syntezę białek. Bez niej – a więc i budującej ją siarki – tkanka mięśniowa nie mogłaby się regenerować ani przyrastać. Ucierpiałyby także stawy, włosy, paznokcie i skóra.
Cysteina z kolei zapobiega osteoporozie i uczestniczy w syntezie kolagenu. Kolagen to białko dominujące w ludzkim organizmie, a bez cysteiny, nie dałby rady go wytwarzać. Na tym nie kończą się właściwości cysteiny. Odpowiada ona za prawidłową pracę układu hormonalnego oraz powstawanie glutationu – potężnego antyoksydantu.
Tauryna to aminokwas niebiałkowy. Działa kojąco na układ nerwowy oraz chroni siatkówkę. Dba o Twój wzrok i dobre samopoczucie. Słusznie kojarzysz ją z napojami energetycznymi. Tauryna równoważy działanie kofeiny – dzięki niej, po ,,końskiej dawce” stymulantu odczuwasz tylko przyjemne pobudzenie, zamiast niepokoju.
Co jeszcze robi siarka w organizmie człowieka?
Poza tymi trzema aminokwasami, siarkę znajdziesz między innymi w insulinie, heparynie, keratynie, tiaminie i biotynie. Gdyby w Twoim ciele nagle zabrakło siarki, cały szereg niezbędnych związków uległby zniszczeniu – siarki nie da się zastąpić. Bez wątpienia należy ją zaliczyć do pierwiastków życia.
Siarka wspiera wątrobę w procesach detoksykacji. Wiąże szkodliwe związki, ułatwiając ich sprawne usuwanie. Jako składnik biotyny i keratyny, dba o kondycję włosów, skory i paznokci. Łagodzi stany zapalne, wspomaga układ immunologiczny, regeneruje chrząstki i stawy, a nawet działa antyoksydacyjnie.
Tak – skoro siarka jest wszędzie… pośrednio także robi wszystko!
Po czym poznać niedobór siarki?
Niedobór siarki w organizmie daje o sobie znać bólami stawów, osłabieniem włosów i paznokci, a nawet pogorszeniem samopoczucia psychicznego (z niedoboru tauryny). Nie ma jednego uniwersalnego objawu mówiącego, że ,,to na pewno siarka”. Jeśli obserwujesz oznaki osłabienia organizmu i zmagasz się z bólami, koniecznie wykonaj badania.
Jak zadbać o poziom siarki?
Jak już wspomnieliśmy, obecne techniki przetwórstwa żywności obchodzą się z siarką bezlitośnie. Dlatego tak ważne jest wybieranie jak najbardziej naturalnych produktów spożywczych. Świeżych, bo mrożenie i długotrwałe przechowywanie również uszkadza strukturę siarki.
Bardzo dużo siarki znajdziesz w jajkach (żółtku), rybach, wołowinie i mięsie drobiowym. Zaprzyjaźnij się również z pełnoziarnistymi produktami, warzywami strączkowymi (głównie soją i fasolą), orzechami oraz zielonymi warzywami.
Im bardziej naturalnie i świeżo jadasz, tym więcej siarki dostarczysz sobie z pokarmowych źródeł.
Jeżeli Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia pod tym względem… sięgnij po suplementację! Siarka MSM – jedna z form siarki, zwana też siarką organiczną – umożliwia łatwe uzupełnienie niedoborów. Jak zwykle z suplementacją – złap za tabletki wtedy, gdy naprawdę nie masz możliwości, by dietetycznie zadbać o podaż siarki.
Siarka w organizmie człowieka to jeden z tych pierwiastków, bez których przeżycie nie byłoby możliwe. Wchodzi w skład niezbędnych organizmowi związków – aminokwasów, hormonów, antyoksydantów, materiałów budulcowych i enzymów.
Niedobór siarki objawia się między innymi bólami stawów oraz osłabieniem włosów i paznokci. Zadbaj o je podaż dietą bogatą w pełnowartościowe białko. Bazuj na nieprzetworzonych produktach – w nich zachowało się najwięcej siarki. W razie potrzeby sięgnij po preparaty suplementacyjne.
Skoro przerobiliśmy niedocenioną siarkę, to teraz… co wiesz o selenie? Przeczytaj na jego temat tutaj: Selen w organizmie – co musi wiedzieć o nim sportowiec?
Bibliografia:
Spattini M., Żywienie i suplementacja w sporcie, tłum. E. Hryniewicka, Warszawa 2021.
Osówniak A., Siarka i jej związki jako źródła pierwiastka budulcowego dla bakterii, EDUKACJA BIOLOGICZNA I ŚRODOWISKOWA 2/2013.
Ingenbleek Y, Kimura H. Nutritional essentiality of sulfur in health and disease. Nutr Rev. 2013 Jul;71(7):413-32. doi: 10.1111/nure.12050. Epub 2013 May 24. PMID: 23815141.
Parcell S. Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Altern Med Rev. 2002 Feb;7(1):22-44. PMID: 11896744.
Ingenbleek Y, Kimura H. Nutritional essentiality of sulfur in health and disease. Nutr Rev. 2013 Jul;71(7):413-32. doi: 10.1111/nure.12050. Epub 2013 May 24. PMID: 23815141.